Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да перете, изплаквате и сушите правилно възглавниците, за да са свежи?

23 септември 2024, 17:00 часа

Дори и най-старите възглавници могат отново да ухаят свежо и да запазят формата си, ако се грижите правилно за тях. С течение на времето пълнежът на възглавниците може да абсорбира потта, което води до миризма и износване. С няколко прости трика обаче можете да удължите живота им и да се насладите на комфортен сън. Нека видим как правилно да изперете, изплакнете и изсушите възглавниците, така че да останат свежи.

 

Как да изберем правилния цикъл на пране за възглавници

Още: Ето какъв е правилният начин да почистите възглавниците

Възглавниците с различни пълнежи изискват различни грижи. Ако имате възглавници със синтетичен пълнеж, препоръчителната температура на пране е не по-висока от 40°C. Това ви позволява ефективно да премахнете замърсителите, като същевременно да запазите структурата на пълнителя. Синтетичните материали обикновено издържат добре при пране при тези температури, което прави процеса безопасен и удобен.

Ако възглавниците ви са с естествен пълнеж, като пух или пера, по-добре е да ги перете на нежен цикъл – например за деликатни тъкани. Високите температури или интензивната употреба могат да повредят структурата на естествените влакна, правейки възглавницата по-малко удобна за сън.

 

Използване на меки почистващи препарати

Още: Табу в леглото: Защо не можете да спите на две възглавници?

Когато перете възглавници, е важно да използвате мек препарат, предназначен специално за деликатни тъкани. Такива продукти ефективно премахват мръсотията, без да разрушават влакната на пълнежа. Освен това спомагат за запазването на естествените масла, които поддържат структурата и еластичността на възглавницата. Обикновените перилни препарати могат да бъдат твърде груби, особено за естествени пълнители, и използването им не се препоръчва.

 

Допълнително изплакване и центрофуга

След основното пране на възглавниците не забравяйте да изпълните допълнително изплакване. Това ще помогне за премахване на всички остатъци от препарат, които могат да останат във влакната и да причинят дразнене на кожата или алергични реакции. Съвременните перални машини често имат функция за допълнително изплакване - не забравяйте да я използвате.

Още: НАЙ-ДОБРИТЕ начини за поддържане на възглавниците чисти и свежи

Центрофугурането на възглавници също изисква повишено внимание. За да не повредите пълнежа и да поддържате формата на възглавницата, по-добре е да използвате режима на въртене при ниски скорости. Алтернатива е ръчното компресиране на възглавницата, което ви позволява внимателно да премахнете излишната влага без риск от деформация.

 

Правилно сушене на възглавници

Най-добрият начин за сушене на възглавниците е на открито. Този метод осигурява отлична вентилация и спомага за ефективното премахване на миризмите и излишната влага. В допълнение, естественото сушене помага да се запази формата на пълнителя и да се дезинфекцира под въздействието на чист въздух и слънчева светлина.

Ако не можете да изсушите възглавниците си навън, можете да използвате сушилня на най-ниската степен и да добавите няколко топки за тенис в барабана. Те ще помогнат за равномерното разпределение на пълнителя и ще предотвратят слепването му.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес