Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отпушим мивката без химия - с домашни средства

07 декември 2023, 15:44 часа

Запушената мивка може да бъде досаден домашен проблем, но преди да посегнете към химическите препарати за почистване на канали, помислете дали да не опитате естествени и ефективни домашни средства за отпушване на мивката. Тези методи не само са по-безопасни за водопроводната система и околната среда, но и често използват обикновени домакински предмети. Ето едно ръководство за това как да отпушите мивката без химия, като използвате прости домашни средства.

Вряла вода

Един от най-лесните и прости методи е изливането на вряла вода в канализацията. Врялата вода може да разтвори и отмие остатъците от мазнини и сапун, които може да са причина за запушването. Просто кипнете чайник или тенджера с вода и внимателно я излейте в канализацията на етапи, като дадете време на горещата вода да подейства на запушването.

Отпушване на мивката ще бъде песен с този разтвор от сода за хляб и оцет

Сода за хляб и оцет

Класическата комбинация от сода за хляб и оцет може да направи чудеса със запушената мивка. Започнете да изсипвате половин чаша сода за хляб в канала, последвана от чаша бял оцет. Оставете сместа да шупли и да бълбука в продължение на около 10 минути. Завършете, като промиете канала с гореща вода. Тази реакция помага за разграждане на запушването и премахване на миризмите.

Бутало

Плунжерът е универсален инструмент, който работи не само с тоалетните, но и с канализацията на мивките. Уверете се, че в мивката има достатъчно вода, за да покрие чашата на буталото и да се получи плътно уплътнение. Потапяйте енергично в продължение на няколко минути и налягането може да отстрани запушването. Този метод е особено ефективен при прости запушвания, причинени от органични вещества.

Телена закачалка или инструмент за закрепване на цип

За запушвания с косми и отпадъци може да бъде полезна телена закачалка или специално разработен инструмент Zip-It. Изправете закачалката или вкарайте инструмента Zip-It в канала и маневрирайте с него, за да закачите и издърпате натрупаните косми и мръсотия. Този метод може да бъде малко мръсен, затова се подгответе с ръкавици и торба за боклук.

5 безотказни начина за отпушване на канали и мивка - изберете кой Ви е най-удобен

Сол и сода за хляб

Смес от сол и сода за хляб също може да помогне за разбиване на запушванията. Смесете равни части сол и сода за хляб и изсипете сместа в канализацията. Оставете я да престои няколко часа или през нощта, след което я изплакнете с гореща вода. Тази комбинация помага за разграждането на мазнините и замърсяванията, което улеснява отмиването им.

Мокра/суха прахосмукачка

Ако разполагате с мокра/суха прахосмукачка, можете да я използвате за отстраняване на запушването. Настройте прахосмукачката на течен режим и запечатайте плътно канала. Включете я, за да създадете силно засмукване, което може да извади запушването.

С помощта на тези домашни средства често можете да отпушите мивката, без да прибягвате до химически препарати за почистване на канали. Не забравяйте да бъдете внимателни и да помислите за професионална помощ, ако запушването продължава или ако се занимавате с по-сложен водопроводен проблем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес