Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да определим правилния прием на витамини?

02 октомври 2024, 08:25 часа

Един от най-противоречивите въпроси в съвременната медицина е добавянето на витамини и минерали при здрави хора. Проблемът е, че постоянното желание за по-дълъг и по-здравословен живот увеличава потреблението на такива средства.

Ето какво разяснява професор Пауло Камиж от Унивеситета в Сао Пауло. 

Добре е да се има предвид следното: липсват ясни доказателства дали има полза от приемането на такива средства при здрави хора. Затова, вместо да дискутираме кой е здрав и не се нуждае от добавки, по-важно е кой страда от недостиг на витамини, които изискват евентуално добавяне. Такива хора са следните.

Още: Витамините, които ще ви запазят здрави тази есен

Бременни жени

Бременните жени имат доказани ползи от фолиева киселина и добавки с желязо, които намаляват риска от малформации на плода и респективно от анемия.

Хора над 60 години

Не поради самата възраст, а поради по-високото разпространение на заболяванията и лекарства, които влияят на усвояването на витамините и по-малкото излагане на слънце, хората в тази възрастова група могат да се възползват от изследване за липсата на витамин B12 и витамин D.

Още: Лекар: В тази ядка има най-много витамини

Пациенти със стомашно-чревни проблеми

Хората, които страдат от чревни заболявания, претърпелите операция за лечение на затлъстяване, страдащите от хранителни проблеми поради алкохолизъм или силно ограничителни диети.

Болни с проблеми в черния дроб

Хората, които страдат от мастен хепатит, може да се възползват от добавки с витамин Е.

Още: Лекар: През есента всеки ден яжте храни, които съдържат тези 3 витамина, здравен съвет за деня, 26 септември

Във всеки случай е важно да се подчертае, че посочената по-горе информация се отнася за хора със заболявания и които съответно заслужават специфично лечение. Любопитен е аргументът, изтъкван от любителите на добавки: „Ако не е добре, поне не е лошо…“ Обаче проучванията показват: в групите, които редовно приемат витаминни комплекси, има малко по-висока сърдечно-съдова смъртност, отколкото в групата, която не ги приема.

Витамин А

Витаминът, който наистина може да причини отравяне, когато се използва в излишък, е витамин А. Наистина, А-хипервитаминозата е много сериозна. Основният симптом е интракраниална хипертония или псевдоцеребрален тумор, чиито симптоми са силно главоболие, гадене и повръщане.

Витамин D

Витаминът D представлява обширна тема. Той е много модерен като добавка, защото натуралните му, природни хранителни източници са малко. Синтезира се от самия човешки организъм чрез излагане на слънце. А недостигът му вече се превръща в цяла епидемия - явно хората се излагат на слънце все по-малко.

Мнозина са приемали рибено масло като деца - то лекува рахит (заболяване в развитието на костите в детска възраст); особено в скандинавските страни, които имат дълги, тъмни зими. При костите доказателствата за ползата от добавки с витамин D са ясни. И не само: все повече научни цитати говорят за ползата от него не само в костите, а и в най-различни други органи.

Много специалисти все още се чудят. Но перспективата, че ползите от добавките с витамин D надхвърлят заздравяването на костите, е доста правдоподобна.

Витамин B12

Витамин B12 е по-оскъден при възрастните хора. Неговият дефицит най-често може да се прояви с анемия и неврологични дисфункции, включително промени в паметта. Редица лекарства и медицински състояния могат да повлияят на усвояването му. Въпреки, че запасите му в организма се задържат 5 години, дефицитът му се наблюдава с известна честота при по-възрастното население.

Калций

Добавките с калций не е са лишени от странични ефекти. Освен, че причинява запек, калцият въпреки, че е полезен за костите, може да провокира проблеми и с кръвообръщението. Когато се прекалява с него, той се отлага не само в костите, където бихме искали, но и в стените на артериите – а това ги втвърдява.

Въобще, преди приемането на каквито и да било добавки е повече от препоръчително това да се обсъди с квалифициран експерт.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.ogeriatra.com.br/suplementacao-de-vitaminas-quem-deve-tomar-e-quando/

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес