Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да напълним възглавница, за да е полезна и здравословна?

26 октомври 2022, 11:10 часа

Правилният избор на възглавница гарантира добър сън, а оттам и здраве. Висококачествените изделия, изработени от съвременни материали, не само поддържат главата, но и осигуряват анатомично правилното разположение на шийните прешлени. Добре подбраният модел на възглавница допринася за добрата почивка. Ако обаче е подбрана неуспешно, тогава може да се появи главоболие, дискомфорт в мускулите на гърба и врата. Когато решавате с какво да напълните една възглавница е важно да знаете, че пълнителите по своята текстура са меки, твърди и комбинирани. Съставът им може да бъде естествен и изкуствен.

Естествените пълнежни материали включват: вата, вълна, пера, пух, ароматни и лечебни билки, растителни люспи, гарнитури от трикотаж и памучни тъкани, морски водорасли. Сред положителните свойства на естествените пълнители едно от най-важните е тяхната екологичност. Недостатъкът е, че такива продукти може да причинят алергии.

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

Синтетичните материали за пълнеж включват следните: холофибър - нетъкан, порест материал, изработен от усукани влакна; синтепон - универсален изкуствен отоплител; полистирол - лека, ефирна, гранулирана структура с водоотблъскващ ефект; синтепух - изкуствен заместител на птичи пух; силиконовите топчета - имат масажен ефект; струтофибър - нетъкана структура, наподобяваща вълна; комфортел - топчета от синтетични влакна. Използването на синтетични материали за пълнеж е по-често от употребата на естествените.Цената на такива пълнежи е по-ниска, а поддръжката - по-лесна.

Необичайни пълнежи. Качеството на съня зависи до голяма степен от това с какво е напълнена възглавницата. В допълнение към обичайните пълнежи има и оригинални идеи.

- Люспи. Спането на растителни люспи отпуска шийните прешлени. Нормализира кръвното налягане и кръвообращението. Но такъв пълнеж е доста тежък.

- Парчета естествена кожа. Ако имате старо кожено палто, то може да се използва, след като го нарежете на парчета.

Три стъпки как да изберете вашата възглавница

- Ароматни билки. Такъв пълнеж на възглавниците насърчава здравия сън и има лечебен ефект.

- Морска трева. Недостатъкът на този пълнеж е, че бързо губи формата си.

- Иглички и шишарки от хвойна. Има антистресов ефект.

- Камилска или овча вълна. Има лечебно свойство, но трайността й е не повече от шест месеца.

Такива пълнежи за възглавници са евтини, но когато се обръщате върху тях, издават необичайни звуци.

Ортопедични модели. В ортопедичната възглавница пълнителят е по-твърд. Тя има анатомична форма. Показания за употреба на такава възглавница: остеохондроза, радикулит, главоболие, ставни заболявания.

Подходящи за пълнеж на възглавници с анатомичен ефект са изкуствен латекс и пенополистирол. Пълнежът на изделия с ортопедични свойства има мемори-ефект („запомнящ ефект“) и винаги приема желаната форма. За да бъде сънят ви пълноценен, преди да купите възглавница, винаги е необходимо да разберете от продавача с какво е напълнена.

Как се пере възглавница – всичко, което трябва да знаете

Техника на пълнене. Преди да напълните възглавницата, трябва да вземете решение за материала. Не можете да използвате памучна вата, тя бързо се уплътнява и изделието ще загуби формата си. Когато пълните възглавница за диван, синтепонът е най-подходящ. Той е евтин и лесен за използване. Можете да използвате синтепух, тъй като е еластичен и не се уплътнява. Дунапренът е подходящ за пълнеж на декоративни възглавници. Такива пълнители са хипоалергенни, дълготрайни са и не увреждат здравето.

За изготвяне на възглавница, освен материала за пълнеж, ще ви трябват още: плат за калъфката, голяма ножица, хартия за шаблони на кройката, креда за кройки, линия, декоративни елементи.

В ушитата калъфка трябва да поставите пълнежа. Започвате от ъглите, като постепенно се придвижвате към средата. Това се прави, за да се гарантира, че възглавницата е напълнена равномерно и плътно. Ако останат празнини, тогава възглавницата ще се събере в единия ъгъл. След напълването тя може да бъде декорирана.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес