Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да махнем трънче от кожата си без игла?

12 юни 2024, 10:44 часа

Някои прости начини за изваждане на трънчета от кожата, като използване на пинсети, тиксо или паста от сода бикарбонат, може да ви улеснят в тази цел - а методът за отстраняване трябва да бъде избран в зависимост от разположението на трънчето, бодила или треската, както и от дълбочината, на която се намират.

Д-р Родриго Барбоза обяснява как може да стане това. 

Преди да започнете ваденето, е важно кожата да се измие добре със сапун и вода, за да се избегне развитието на инфекция; но при това да не се търка, за да не навлезе трънът по-дълбоко в кожата, а след изваждането да се почисти с вода и неутрален сапун.

Как да извадите трън или забита треска от пръста си?

Някои средства за премахване на тръни от кожата са следните.

1. Пинсета

Ако част от тръна е извън кожата, той може лесно да се отстрани с пинсета. Преди да използвате пинсетата, важно е да я измиете със сапун и вода, както и да нанесете 70%-ов спирт върху нея, за да избегнете кожни инфекции.

2. Тиксо

Използването на парче лепяща лента също може да бъде добър вариант за премахване на малко трънче, когато част от него е от външната страна на кожата, а върхът на пинсетата е твърде дебел и неподходящ.

3. Паста от сода бикарбонат

Пастата от сода бикарбонат е прост начин без използване на игли или пинсети, особено ако бодилът е влязъл много дълбоко; може да се използва при деца за изваждане на тръни или дървени трески от крака, пръста или другаде върху кожата. След нанасянето й трънът излиза сам през същата дупка, в която е влязъл, тъй като содата за хляб причинява леко подуване на кожата, което го избутва навън.

6 прости и безболезнени начина за отстраняване на забита треска

Съставки: 1 супена лъжица натриев бикарбонат, вода.

Начин на приготвяне: поставете содата за хляб в малка чаша и бавно добавете водата, докато достигне консистенция на паста. Разстелете сместа върху дупката, направена от бодила, и поставете лейкопласт или цитопласт така, че пастата да не се движи от мястото си и да изсъхне, когато остане. След 24 часа отстранете пастата и трънът ще излезе от кожата.

Ако не стане така, това може да означава, че трънът или треската може да са твърде дълбоко в кожата и затова се препоръчва да нанесете пастата отново и да изчакате още 24 часа. Ако треската леко стърчи, можете да опитате да я премахнете с пинсета, преди да използвате пастата със сода за хляб отново; или, за по-сигурно, да посетите лекар.

4. Бяло лепило

Ако бодилът, който има част, стърчаща от кожата, не излиза лесно с помощта на пинсета или тиксо, можете да опитате да нанесете малко лепило върху мястото, където е влязъл. Най-добре е да използвате бяло поливинилацетатно PVA-лепило и да го оставите да изсъхне. След това се опитайте да го отстраните внимателно, в посоката, обратна на влизането му в кожата, така че да излезе заедно с лепилото.

Кога да отидете на лекар?

Важно е да се консултирате с лекар в следните ситуации.

  • Голям трън, който се счупва и остава вътре в кожата.
  • Ако бодилът или треската възпаляват кожата и не може да бъдат премахнати в домашни условия.
  • Силна болка на убоденото място.
  • Трън под нокътя.

Освен това, трябва да се потърси медицинска помощ, ако човекът покаже признаци на инфекция като зачервяване, болка, подуване, повишена температура на засегнатата кожа, гной, втрисане. В подходяща медицинска обстановка с помощта на съответните средства и инструменти ще може да се започне най-уместното лечение, дори при нужда с употребата на антибиотици под формата на мехлеми или таблетки.

Внимание! Статията цели само подаване на информация. Избягвайте самолечение и винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес