Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да кажете на шефа си, че не ви харесва да работите с някой колега?

22 май 2023, 15:37 часа

Просто защото двама души работят в един офис не е гаранция, че ще се разбират. Когато вашите лични ценности, стилове на сътрудничество, характери и подходи към работата съвпаднат, това може да създаде ползотворно и хармонично работно място. Изведнъж екипните проекти стават леки и вие очаквате с нетърпение да отидете на работа, за да можете да се срещнете с колегите.

Но за съжаление служителите често си блъскат главите. Ако се окажете в неудобната ситуация да се сблъскате сериозно с някой от колегите си по всеки проект, може би е време да кажете на шефа си. Опитът да разсъждавате с колега, с когото просто не можете да се разбирате очи в очи, може да повлияе на вашата продуктивност и да доведе до стрес, което в крайна сметка може да причини трайни увреждания на  здравето ви.

Как да кажете на шефа си, че не ви харесва да работите с някой от колегите си? Ето някои от най-често срещаните причини хората да не се разбират на работното място и как да съобщите за това на шефа си, без да се уличавате или да си създавате отрицателна репутация на непрофесионалисти.

1. Ограничени възможности

В силно конкурентна атмосфера на работното място истинското сътрудничество не винаги се насърчава. Вместо това може активно да се насърчава жестоката конкуренция между служителите. Ако откриете, че многократно се борите за същите възможности като конкретен колега, приятелската конкуренция на работното място понякога може да придобие по-мрачен обрат и да стане лична.

Ревността и конкурентоспособността могат да се появят, когато има ограничени възможности само за един от вас да напредне в кариерата си. При това обстоятелство вашият колега лесно може да бъде възприет като враг

2. Личностни различия

Може да откриете, че се разочаровате и лесно се дразните на някой от вашите колеги по лични причини. Когато откриете, че трябва да работите с колега, който просто не харесвате, може да е добра възможност да практикувате търпение и да се опитате да отклоните вниманието си, за да се съсредоточите върху работата.

Личностните сблъсъци между служителите понякога могат да бъдат усложнени от лични проблеми. Ако имате споделена история на конфликт извън работата с някой от вашите колеги, това може да е убедителна причина да поискате преназначаване.

3. Различни подходи на работа

Всеки има свой собствен метод и стил, когато става въпрос за свършване на работата. Някои хора предпочитат да чакат до последния момент, бързайки преди крайния срок, докато други щателно планират всяка последна минута от работния ден, без да оставят нищо на случайността. Някои служители предпочитат да правят всичко сами, без външна намеса, докато други работят в силно сътрудничество.

Друга ситуация, в която лесно могат да възникнат разногласия, е когато членовете на екипа работят от разстояние. Когато комуникацията се осъществява основно онлайн, може много лесно да има неразбирателство.

Колко часа труд на седмица е разумно да се работи

Това е все по-често срещан сценарий. Не само много служители работят от разстояние, но много компании също работят с отдалечени фрийлансъри и независими изпълнители. Ако вашият конфликт е със служител на свободна практика, с когото компанията ви работи често, тогава може да имате повече предизвикателства, пред които да се изправите, когато разрешавате различните си подходи към работата.

Ценностите на някои хора винаги ще бъдат диаметрално противоположни на вашите собствени. Ключът е да се научите да правите разлика между фундаменталните различия, с които можете да работите, и тези, които влияят отрицателно върху способността ви да вършите нещата.

Знаци, че е време да кажете нещо

Ако вашите взаимодействия с конкретен колега пречат на продуктивността, оказват негативно влияние върху качеството на работата и водят до вреда за цялостното ви благополучие, тогава вероятно е време да говорите с шефа си. Ако работата с ваш колега означава, че пропускате крайни срокове и правите грешки в работните проекти, това са основателни причини да пренесете въпроса на друго ниво.

Освен това, ако вече сте се опитали да разрешите проблема директно с колегата си и това не е довело до промяна в ситуацията, тогава вашият шеф може би трябва да се намеси.

Ако целият ви екип страда в резултат на действията и поведението на един служител, това може да е ключов знак, че вашият шеф трябва да се намеси. Ако този един служител вреди на морала на екипа и води до сривове в представянето и стратегията на екипа, това са сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени.

И накрая, ако колега проявява неподходящо поведение, включително сексуално неправомерно поведение, неуместни коментари или действия на тормоз, това със сигурност е основание за среща с шефа ви. Когато колега директно нарушава фирмената политика, добра идея е да говорите с шефа си за това.

Как да подходите към разговора с шефа?

Когато знаците ясно сочат към разговор с шефа ви като следващ курс на действие, тогава трябва да се подготвите за разговора колкото е възможно повече. Ето как:

1. Бъдете възможно най-обективни

Обяснете ситуацията на спокоен, ясен език, като използвате професионален тон на гласа. Избягвайте лични атаки или оплаквания за вашия колегам, вместо това цитирайте конкретни действия.

5 причини мързеливите хора да са много по-успешни от работохолиците

Използвайте конкретни примери за проблематично поведение на колеги, за да илюстрирате притесненията си, така че шефът ви да разбере откъде идвате и с какво сте се сблъскали.

2. Работете към конкретни решения

Използвайте проактивен подход и предложете възможни решения, които шефът може да обмисли. Мисленето за конкретни решения, вместо да се занимаваме само с проблемите, може да помогне за по-бързо и по-положително разрешаване.

3. Бъдете готови да преговаряте

Бъдете отворени за компромиси. Въпреки че вашият шеф може да не е в състояние да ви даде точния резултат, който сте поискали, той може да работи заедно с вас, за да намери полезно решение, което е по-изпълнимо.

Когато предстои този труден разговор с шефа, не забравяйте, че сте професионалист, който води професионален разговор. Избягвайте дребни оплаквания или клюки, когато говорите с шефа си, вместо това се фокусирайте върху предоставянето на ясни примери за неподходящо или проблемно поведение на колеги. Бъдете отворени за преговори и приветствайте опитите за посредничество на трети страни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес