Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изпържим тиквички или патладжани, без да поемат тонове олио

26 февруари 2022, 09:50 часа

Още малко остава, докато тиквичките и патладжаните започнат да се продават на пазара на нормални цени. Тези зеленчуци са любимо лакомство на мнозина, а и рецептите с тях са много лесни за приготвяне.

Има обаче и една тънкост при говенето с тях. Всяка опитна домакиня знае, че тиквичките и патладжана поемат много масло по време на пържене. Това е и една от осовните причини да отбягваме да ги използваме в кухнята, заради скъпото олио.

Още повече, не всеки ще хареса вкуса на такова мазно ястие, колкото и да обича тиквички или патладжан.

Готвачите добре знаят как да направят така, че зеленчуците да не поемат толкова много от този продукт по време на готвене на ястието.

Факт е, че тиквичките и патладжаните трябва да се приготвят с подходяща панировка, за да се пести мазнина и да са вкусни.

Как да изпържим тиквичките или патладжаните, така че да не поемат тонове масло

За начало, зеленчуците трябва да бъдат нарязани. Желателно е парчетата да са еднакви, така че всяка порция да отнеме еднакво време за готвене.

Ако става въпрос за патладжани, тогава те трябва да се поръсят със сол и да се оставят за около 15 минути, преди да се потопят в тесто. Благодарение на такава проста манипулация горчивината на продукта ще изчезне.

След това можете да продължите към по-нататъшно готвене.

Преди да сложите парченца патладжан или тиквички в горещия тиган, те първо трябва да се овалят добре в брашно, а след това в яйце, разбито със сол.

С помощта на такива прости манипулации зеленчуците са по-вкусни, а домакините спестяват растително масло.

Благодарение на панировката, олиото е възпрепятствано да проникне до тиквичката или патладжана. Парчетата зеленчуци стават хрупкави и вкусни, а маслото остава в приблизително същото количество, което е било преди старта на пърженето.

Това не е кой знае колко сложно и трудно, но много от домакините смятат, че е прекалено бавно и затова не използват панировка. Съответно влизат в преразход с олиото, а ястието става мазно и изключително нездравословно. Нека ястията, които приготвяме у дома, да са здравословни, колкото и да ни е трудно да отделяме много време за тях. Ефектът върху здравето си заслужава труда.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес