Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изключим и включим спермата

21 март 2016, 07:45 часа

Изследователи са изяснили как да отключват и включват движението на сперматозоидите. Това откритие може да помогне на безплодни мъже, но може и да постави началото на противозачатъчни средства за тези, които не искат деца.

Статията, описваща откритието, е публикувана в сп. Science. Биолозите отдавна знаят, че когато сперматозоидите попадат под действието на прогестерон – хормон, отделян от яйцеклетките, те започват да се движат много по-бързо.

Също така учените знаели, че този хормон буквално е като „завъртане на ключ“, след което настъпва прилив на калций в опашката на сперматозоида, за което отговаря хормонът CatSper, съдържащ се в самата мъжка клетка. Но учените не знаеха какво активира CatSper.

Изследователите обработвали сперма с различни вещества, които деактивирали определени ензими, а след това ѝ въздействали с прогестерон. В резултат било установено, че когато определен клас ензими не действа, сперматозоидът изобщо не се включва и не започва да се движи.

Биолозите открили конкретно с кой белтък трябва да встъпи в реакция прогестеронът за задействане на цялата система – това е белтъкът ABHD2.

Досега този белтък е бил практически неизвестен, но съдейки по откритието, скоро мнозина ще разберат за него. Ако учените се научат да го включват и изключват медикаментозно, то ще могат да решат проблема с мъжкото безплодие.

Още по-интересно е, че учените ще могат да помагат на мъжете, които не искат деца, с помощта на вещество, способно навреме да изключи ABHD2 в сперматозоидите, създавайки по този начин сигурен мъжки контрацептив.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес