Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберете подходящи сортове грозде и да направите качествено вино

20 юли 2023, 13:07 часа

Въпреки че още е рано за купуване на грозде за вино, нека видим кои са основните правила при неговия избор. Вино се прави от прясно грозде, което трябва да е брано и превозено хладно. Нека разгледаме различните сортове грозде и какво вино се получава от тях:

1. От Пино Ноар, Широка Мелнишка и Гъмза, самостоятелно или в комбинация, може да получите богато и комплексно червено вино. Тези сортове обаче не са подходящи за червено вино, което искате да отлежава години наред и да се развива. Препоръчително е консумацията на това червено вино да стане в рамките на следващите една-две години.

2. От Памид или Сензо може да се направи вино за бързо консумация - т.нар. трапезно. То е леко, свежо, има светло-червен до розов цвят и с непретенциозен аромат и вкус.

Какво се случва с тялото ни, ако всяка вечер пием по чаша вино?

3. От Мерло, Мавруд и Каберне Совиньон, самостоятелно или в комбинация, ще получите хармонично на аромат и вкус вино. То е подходящо за отлежаване в дъбова бъчва, а после и в бутилка. С годините при правилно съхранение ще развива своя потенциал и ще става все по-хубаво за пиене.

4. Сортове като Рубин, Сторгозия и Шевка е добре да не се използват самостоятелно, а в комбинация с някой от останалите видове грозде.

Кои сортове да съчетаете за добро бяло вино?

1. Ризлинг или Юни Блан са сортове, които са подходящи за направата на по-свежи вина, с по-висока киселинност, които имат тревисто-плодов аромат и вкус, но нямат потенциал за зреене.

2. Със сорта Тамянка ще може да направите уникално бяло вино, което има характерен аромат и вкус на тамян.

3. Ркацители, Димят, Алиготе са сортове, които дават бели вина с неутрален до плодов характер. Препоръчително е да не се прави самостоятелно бяло вино от тях, а да се комбинират с други сортове.

4. Сортът Мускат ще ви даде вино, което има по-тежък аромат и вкус, по-плътно и ароматно е в сравнение с останалите бели вина. Този сорт е подходящ за вино, което да отлежава.

Как да изберете хубаво вино в магазина ?

5. Мискет - Червен и Врачански, има специфичен и характерен аромат и вкус на пролетни цветя, идеален е за бърза консумация.

6. С Шардоне, Совиньон Блан или тяхната комбинация, може да направите вино с фин и великолепен плодов или плодово-тревист вкус и аромат. Такова вино е добре балансирано.

Важни правила и съвети при направата на вино:

• Бяло вино се прави по-трудно, но по-лесно се съхранява.

• Червено вино се прави по-лесно, но изисква подходящи условия, за да зрее качествено.

• Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете - консултирайте се с човек с познания.

• По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене - малко са белите вина, които развиват своя потенциал с годините. Повечето губят своята свежест и плодов аромат.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес