Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избелим вещите със сода за хляб

12 февруари 2022, 09:40 часа

За съжаление белите тъкани бързо пожълтяват, посивяват или просто губят приятен нюанс. Те няма да възвърнат първоначалната си белота сами - необходимо е домашна или професионална белина за тъкани. Ако не искате да използвате химически препарат, можете да приготвите домашено средство по наистина прост начин. Ще бъде не само екологично, но и евтино!

Използването на сода бикарбонат се оказва изключително екологично. Химическите перилни препарати съдържат много агресивни съставки, докато избелването на дрехите със сода е гаранция за бели дрехи без вредно въздействие върху нашата планета. Използването на сода позволява и много по-ниска консумация на пластмаса, която се използва при производството на химикали за миене.

Избелването на дрехите в пералнята със сода бикарбонат позволява и омекотяването на водата, което от своя страна има положителен ефект върху външния вид и мекотата на тъканите. Използването на сода също допринася за образуването на повече пяна. Прането, извадено от пералнята, изглежда като ново. Содата бикарбонат също е ефективен съюзник в борбата с упоритите замърсявания под формата на мазни или лепкави петна. Процесът на избелване на дрехи със сода бикарбонат е прост и бърз.

Достатъчно е обаче да запомните няколко важни неща, които правят прането ви по-ярко и по-бяло, когато го извадите от машината. Избелването на дрехи със сода бикарбонат се извършва в няколко прости стъпки. Ето ги и тях: Половин чаша сода бикарбонат трябва да се добави към прането, когато е пълно с вода. По този начин се разтваря бързо и работи върху напоено пране. След това измийте както обикновено.

Ако в машината има много дрехи, количеството сода бикарбонат може да се увеличи до цяла чаша. В случай, че сме загрижени за евентуално увреждане на тъканта при прането, процесът на избелване може да се извърши заедно с ръчното пране. Това със сигурност е по-ефективен и по-безопасен метод за тъкани, който ще ви позволи да контролирате всички извършвани дейности. За ръчно пране содата за хляб трябва да се използва точно по същия начин като праха за пране. Ако дрехите ви са загубили цвета си, можете да ги освежите с разтвор от сода и вода. Решението е да разтворите чаша сода бикарбонат в 4 литра вода.

Поставете прането в този разтвор и го оставете за няколко часа, след което го изперете в машината както обикновено. Содата за хляб е ефективен агент, използван при избелване на завеси. Пригответе специална смес: Налейте 2 литра вода в тенджерата и добавете 2 дебели резена лимон. Сварете го. След това го изсипете в купа и добавете 2 супени лъжици сода за хляб. Разбъркайте добре и поставете завесите.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес