Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем депресията след ваканция?

08 август 2021, 15:45 часа

Всеки очаква с нетърпение лятната ваканция. Но периодът след нея е изключително тежък. За голяма част от хората е трудно веднага да превключат от "режим почивка" към "режим работа".

Голяма част от работодателите погрешно се надяват, че производителността на работното място ще се увеличи след дългата почивка. Но в този случай служителите често се сблъскват с депресивни състояния и в резултат от това не се представят добре на работното си място.

Защо след отпуск се увеличава броят на безработните?

Работодателите споделят, че тази ситуация се случва всяка година. Психолози обясняват това с факта, че след почивка човек променя начина, по който възприема живота и просто осъзнава, че работата не му доставя удоволствие.

Как правилно да планирате ваканция - съвет от психолог

След активна почивка човек дори е в състояние на апатия известно време, твърдят психолози. Но ако планирате ваканцията си правилно, това може да бъде избегнато.

Много е важно да не организирате почивката си по такъв начин, че да се озовете на работа веднага след слизането от самолета.

Например, ако планирате почивка за една седмица, тогава трябва да предвидите към отпуска си поне още четири-пет дни, които да прекарате у дома. И едва тогава може да се върнете на работа.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес