Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо и ефективно да премахнете старческите петна?

19 юли 2024, 08:15 часа

Пигментни петна - неприятен проблем, с който искате да се справите възможно най-скоро. Тяхната поява по кожата на лицето и тялото може да показва сериозни поражения в организма, но по-често това е само естетически дефект, който не застрашава здравето. Премахването на пигментни петна може да се отстрани по различни начини в салона или у дома.

Причини за пигментация

Пигментните петна обикновено са с овална форма, разположени по лицето, раменете и предмишниците, гърба, краката. Обикновено те са оцветени в светлокафяви, червени, сиви нюанси. Най-често се появяват в зряла възраст, след 40-50-годишна възраст.

Причината за пигментацията в този случай - стареенето на кожата и загубата на регенеративните ѝ способности под въздействието на пряката слънчева радиация.

Организмът се износва, токсините не се отстраняват напълно от бъбреците, черния дроб, червата, белите дробове, а функциите на детоксикация се изпълняват от кожата, върху която под въздействието на свободните радикали се наблюдава хиперпигментация.

Но прекомерната пигментация може да се появи във всяка възраст поради редица фактори.

- Генетична предразположеност.

- Хормонален дисбаланс при бременност, продължителна употреба на хормонални контрацептиви, менопауза.

- Прекомерна склонност към придобиване на тен, продължително излагане на слънце.

- Авитаминоза с недостиг на витамини РР и С.

- Заболяване на черния дроб.

- Патологии на стомашно-чревния тракт.

- Ендокринни нарушения.

- Използване на нискокачествени козметични продукти.

- Механично увреждане на кожата по време на депилация, пилинг.

- Приемане на антибиотици.

Ако искате да получите стабилен резултат, трябва да работите не само за изсветляване на съществуващите петна, но и за отстраняване на причините за появата им.

Премахнете старческите петна с малко оцет

Как да премахнем старческите петна?

Изборът на методи и процедури за борба с пигментацията трябва да се основава на причината за появата на пигментните петна.

Преди да изберете начин за премахване на пигментни петна, трябва да посетите лекар и да разберете точно защо са се появили и доколко са безопасни. Може да се наложи лечение на основното заболяване или допълнителен прием на витамини.

Значително намаляване на пигментацията са в състояние да осигурят лекарствата от аптеката:

- Изсветляващи кремове;

- избелващи мехлеми;

- разтвор на водороден пероксид.

Прилагайте ги в продължение на поне 2-4 седмици и пигментацията може да се възобнови.

Ефективно и бързо премахване на изразената пигментация може да стане с помощта на салонни козметични процедури:

- фототерапия - лазерна ресърфейсинг;

- ултразвуков пилинг;

- химически пилинг с плодови киселини;

- криоапликации - изгаряне с течен азот;

- дермабразио - ексфолиация и изчистване на кожата със специална четка;

- мезотерапия - за изсветляване на кожата се използват коктейли с витамин С.

Необходимата процедура и броят на процедурите ще бъдат избрани от специалист въз основа на резултатите от прегледа на кожата и като се вземат предвид противопоказанията. Резултатът от тези процедури е забележим и доста стабилен. Това е най-добрият начин да се отървете от старческите петна.

Изсветляване на пигментните петна по лицето у дома

За да се поддържа резултатът, е възможно да се използват народни рецепти за избелване на кожата - тинктури, лосиони, маски, компреси.

Съвети от експерт

При избора на методи за борба с хиперпигментацията на първо място е необходимо да се определи причината за нейната поява. От това ще зависи успехът на лечението и продължителността на получения резултат. Пигментацията се разделя по дълбочина и разпространение.

Как най-лесно се премахват старчески петна

Според дълбочината на поява пигментацията може да бъде:

- Епидермалната (повърхностна) пигментация се намира близо до повърхността на кожата и се причинява от продължително излагане на слънце (слънчеви лещи, лунички, поствъзпалителна хиперпигментация);

- дермална (дълбока) пигментация, обикновено разположена в слоевете на кожата (невус на Ота);

- смесена дермално-епидермална пигментация, която се разпростира в повърхностните и дълбоките слоеве на кожата (мелазма, хлоазма, поствъзпалителна хиперпигментация).

По разпространение: дифузна и фокална.

При избора на метод за лечение е необходимо да се вземе предвид не само видът на пигментните петна, но и наличието на свързани проблеми на пациента: възраст, тип кожа, фототип, противопоказания за всякакви методи.

Един от най-щадящите методи за премахване на пигментацията по лицето е мезотерапията. Техниката се основава на въвеждането на специални изсветляващи мезококтейли в кожата, често директно в местата на натрупване на меланин. Всичко зависи от локализацията на пигментното петно върху лицето и неговата дълбочина. Рецептата и курсът се избират индивидуално. По правило са необходими 3-7 процедури.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес