Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо и без много усилия да почистим клавиатурата на лаптопа

16 февруари 2022, 23:20 часа

Лаптопите са много удобни и полезни устройства. Те са малки и леки и ни осигуряват постоянен достъп до необходимите програми или файлове. Всеки, който има такова устройство, със сигурност се е чудил неведнъж как да почисти клавиатурата на своя лаптоп? Днешното ръководство ще разсее всички съмнения и ще разкрие как да почистите клавиатурата на лаптопа стъпка по стъпка .

Редовното „почистване“ на лаптопа е едно на ръка, но си струва от време на време да извършвате цялостно почистване на компютъра. Благодарение на дизайна си, лаптопа има вградена клавиатура, по която се събират различни видове прах и мръсотия. Под копчетата се събират косми, трохи и други частици, което от своя страна може да доведе до затруднения. И така, как да почистите клавиатурата на лаптопа си ?

Стъпка 1: Изключете лаптопа и извадете батерията

Преди почистване изключете лаптопа, изключете зарядното устройство и извадете батерията.

Стъпка 2: Химическо почистване на клавиатурата

Почистете клавиатурата със суха кърпа от микрофибър и след това издухайте мръсотията със сгъстен въздух. Почистването на клавиатурата със сгъстен въздух е бързо и лесно. Разклатете флакона и с помощта на прикрепената тръба започнете да издухвате прах през процепите. Не забравяйте да поставите флакона под прав ъгъл, за да улесните издухването на отломките. Започнете да почиствате от дясната страна, като духате през клавиатурата, насочете въздушния поток наляво.

Стъпка 3: Отстраняване на силни замърсявания, мокро почистване

В случай на силно замърсяване, можете да премахнете клавишите, за да почистите добре клавиатурата. Не забравяйте обаче, че тази опция няма да е възможна за всички модели. Преди да започнете да изваждате клавишите обаче, направете снимка на цялата клавиатура. Благодарение на това, след почистване, ще ви бъде по-лесно да прикрепите бутоните, като запазите правилния им ред.

След като извадите бутоните, можете допълнително да издухате клавиатурата със сгъстен въздух. Всяка мръсотия, залепнала по клавиатурата, може да се отстрани с четка. Ако обаче замърсяването е толкова силно, че да се наложи почистване на клавиатурата, си струва да посегнете към специализирани препарати за почистване на клавиатура. Готовите мокри кърпички могат да помогнат за премахването на упоритите замърсявания.

Стъпка 4: Поставете батерията и включете лаптопа

След основно почистване и изсушаване на клавиатурата, поставете захранващата батерия и включете лаптопа. Ако сте извадили клавишите, уверете се, че всички са на мястото си и след като стартирате лаптопа, не забравяйте да проверите работата им. Редовното почистване на клавиатурата на лаптопа със сгъстен въздух ви позволява да го поддържате готов за работа и в отлично състояние.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес