Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафе и отслабване - има научни данни

28 февруари 2024, 08:08 часа

Учени от Швеция представиха интересни резултати от изследването си, според което пиенето на нискокалорични напитки, съдържащи кофеин, може да помогне в борбата с наднорменото тегло. Кофеинът, според тях, стимулира процеса на изгаряне на мазнини и ускорява метаболизма. А дали това наистина е така?

Енергия и щастие в чаша кафе

Кафето може да помогне на човек да се отърве от излишните мазнини, като подобрява метаболизма и стимулира производството на хормона на щастието.

Още: Лекар: Сутрешното кафе вдига нивата на този хормон

Кафето може да замени много сладкиши, особено по време на стрес, твърди диетолог. Той също така отбелязва, че е диуретик, помага за отстраняването на течности от тялото и подобрява храносмилането.

Ограничен ефект

Проучването обаче установи също, че участвалите са загубили само четири процента от подкожната си мазнина за шест месеца. Това със сигурност е незначителен резултат. За постигане на по-значим показател е необходимо не само да се пие кафе, но и да се променят хранителните навици.

Как да пием кафе правилно:

Още: Лекар разкри кога кафето вреди на сърцето и мускулите

  1. Разнообразна храна. Важно е да се следи балансът на протеини, въглехидрати и мазнини в диетата.
  2. Премахване на висококалорични храни. Избягването на висококалорични храни помага за контролиране на теглото.
  3. Пиене на кафе до четири пъти на ден. Ограничаването на количеството кофеинови напитки помага да се избегнат негативните последици.

Важно е да запомните, че пиенето на кафе на празен стомах може да раздразни стомашната лигавица, така че по-удачният вариант е да се пие след хранене. Ако добавяте подсладители към кафето си, ще трябва да се откажете от сладкото и десертите. За поддържане на здравето е необходимо да не се превишава установената дневна доза кофеин, която е не повече от четири чаши на ден. Прекомерната му консумация може да доведе до стрес, безпокойство, летаргия, раздразнителност и апатия.

А да не забравяме и голямата вероятност да не можете да заспите вечерта.

Източник: rsute.ru

Още: Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес