Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жестовете, с които можете да си навлечете неприятности по света

06 март 2022, 15:20 часа

Точно както жаргонните думи, маниерите на масата и други обичаи се различават значително от нация до нация, така и грубите жестове. Ето някои изненадващи движения на ръцете, с които ще трябва да внимавате в определени страни.

Някои полезни предпазни мерки

Последното нещо, което искате да направите, когато пътувате до нова страна, е да обидите местните жители. Въпреки че това може да изглежда достатъчно лесно, за да се избегне, понякога културните различия могат да накарат дори простите жестове с ръце да се изгубят в превода. Например, в някои части на света, движения, толкова добронамерени, като сочене с пръст или знак за мир, се разглеждат като обидни.

Знаците, че къщата ви може да е ОБЛАДАНА

Иран: Палец нагоре

Това, което може да изглежда на европейците като универсално положителен жест, всъщност не е универсално. За съжаление, в Иран и съседни страни като Афганистан, вдигнатите палци са еквивалентни на средния пръст. В Америка средният пръст е средният; в Иран това е палецът. Въпреки че със сигурност е добре да имате това знание и трябва да опитате всичко възможно, за да избегнете каквито и да било обидни жестове.

Обединено кралство: обратен знак за мир

По целия свят хората вдигат показалец и среден пръст във формата на V, за да заявят: „Мир! Но ако го направите в Обединеното кралство — по определен начин — вместо това може да e подтиквате към схватка. Ако дланта ви е обърната настрани от вас, това е безобидно – всъщност Уинстън Чърчил го използва като жест „V за победа“ доста по време на Втората световна война.

Обратното обаче, това е голяма обида. Една необоснована, но със сигурност забавна теория зад нея е, че произлиза от битка от 15-ти век. Твърди се, че на военнопленниците са били отрязани втория и третия пръст, така че вече да не могат да стрелят с лъкове. Следователно затворниците, които са избягали, преди да бъдат подложени на това наказание, показвали тези два пръста, докато бягат.

Истинността на това е трудно да се установи, като се има предвид колко отдавна е било това и естеството на войната. Но истинността на самия жест е безспорна.

Как тези навици в кола могат да рискуват живота ви на пътя?

Малайзия: Сочещ показалец

Като малко дете може да сте били наказани, че „е грубо да сочите!“ особено ако сте се осмелили да съчетаете жеста със смях. Но въпреки че при определени обстоятелства може да е несериозно, соченето с показалеца винаги е грубо в Малайзия. Всъщност, тъй като в някои култури може да бъде обидно, служителите в парковете на Дисни всъщност са обучени да избягват да сочат с показалец. Вместо това, ако трябва да посочат нещо, те използват два пръста. В Disney, това е — всъщност в Малайзия, обичайната алтернатива е да сочите с палеца си (особено десния палец).

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес