Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкачване на Мальовица: Ето какво трябва да знаете

22 юли 2024, 07:15 часа

Мальовица е връх в северозападната част на Рила, висок 2729 м. Нарежда се сред 20-те най-високи върхове в България и на 7-мо място в Рила. Според преданието името идва от Мальо войвода - борец срещу поробителите, загинал в Мальовишката долина.

Върху по-старите карти върхът е отбелязан с името Малевица.
Изкачването на връх Мальовица е голямо предизвикателство за всички хора, независимо от опита им в планинарството. Погледнат отдолу, върхът изглежда почти недостижим - големите гранитни блокове се извисяват и ви карат да се чувствате малки сред безкрая на величествената планина.

Как се стига до връх Мальовица?

Класическият маршрут до върха е от хотел “Алпинист”(ЦПШ “Мальовица”) - хижа “Мальовица" - връх Мальовица

Хотел “Алпинист” (ЦПШ “Мальовица”) - хижа “Мальовица”

Първият етап от прехода започва от Меча поляна край хотел “Алпинист” (бивша Централна планинска школа “Мальовица”). Това е най-леката и приятна част от маршрута. Започва в гъста гора, а колкото по-нависоко се изкачвате, толкова по-красиви стават гледките към планината. Следвайте синята маркировка и след около 1 час ще стигнете до хижата.

Топ 5 на най-трудните върхове за изкачване в България

Хижа “Мальовица” - Втора тераса

След кратка почивка в хижата, започва истинското изкачване. Маркировката е червено-синя, но в един момент се разделя - червената води към връх Мальовица, а синята - към връх Орловец. В тази част от маршрута на няколко пъти се прекосява Мальовишка река.

През пролетта и ранно лято, реката е пълноводна. Около 30 минути след хижата ще стигнете до първата тераса, а след още около 30 минути - до втората тераса. Терасите са участъци, на които почти липсва наклон. В началото на втората тераса ще видите скалата с паметни плочи на загинали планинари и алпинисти.

Втора тераса - Еленино езеро

Еленино езеро се намира на 2479 м. Пътят нагоре става все по-стръмен и каменист, затова трябва да се внимава. Следвайте червената маркировка, а по-нагоре ще се появят и метални колове от зимната маркировка. След около 60-минутно изкачване ще стигнете до Еленино езеро.

Еленино езеро - връх Мальовица

След езерото предстои последното изкачване. Участъкът е каменист, затова трябва да се внимава. Стръмното изкачване продължава около 40-50 минути. След като изкачите билото, ще се насладите на великолепна гледка към Рилския манастир. Остават ви само 10-тина минути ходене по билото и ще стигнете до разклон, където червената маркировка води наляво към Додов връх и хижа “Иван Вазов”, а надясно по билото към връх Мальовица. 

Кои са най-лесните върхове за изкачване в България?

Мальовишка трагедия

С името на рилския връх е свързана най-голямата трагедия в планините в България. На 16 декември 1965 г. под връх Мальовица загиват 11 български елитни алпинисти.
В 6 часа сутринта 16 алпинисти тръгват от хижа “Мальовица” и стигат до връх Малка Мальовица. След това по ръба през Петлите и Орловец трябва да стигнат до връх Злия зъб. Всички, начело с директора на Градската школа по алпинизъм Тодор Николов и майсторът на спорта инж. Михаил Угляров, са добре подготвени. Най-младите са ученици. Единствената жена в групата е Мария Тутурилова.

Алпинистите се движат един след друг над Еленино езеро в Мальовишкия циркус. В 8,10 ч Спас Малинов, който е четвърти в колоната, си поглежда часовника. Точно в този момент целият снежен склон тръгва надолу и затрупва алпинистите.
Единадесет души загиват. Оцеляват пет от тях. Един от оцелелите Спас Малинов по-късно пише “Лавина от спомени”, в която споделя “Има огромни лавини, които падат повече от 20 минути. Тази лавина бе едва 79 м дълга и 57 м широка. Свлече се само за десетина секунди, а погуби 11 души. Няма друг такъв случай в световната планинарска история”.

Самият Спас Малинов е затрупан в снега само до кръста, включително и едната ръка. С пикела в другата ръка успява да се изкопае. Тръгва надолу по снега и след 5 метра вижда други двама, които също опитват да се изровят. Единият от тях Георги Стоянов тръгва да търси помощ към хижата. Спасителите пристигат след около час и половина. Загиналите алпинисти са открити на повече от 5 м под снега. Мария Тутурилова и Иван Цветанов, които са били приятели, са намерени прегърнати.
Мальовишката трагедия е увековечена от Блага Димитрова във филма”Лавина”. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес