Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избор на детски шейни: Всичко, което трябва да знаете

18 декември 2023, 21:38 часа

Предполагаме си спомняте с усмивка и с доза носталгия към отминалите дни, в които като деца сте нямали търпение да излезете с шейната, за да се спускате от сутрин до здрач по склоновете, побелели от сняг.

Е, сега сте родители и е време да предадете опита и любовта си към карането на шейна на своите потомци.

Ако вече сте разгледали поне няколко магазина за детски стоки в търсене на подходящите детски шейни за своите малчугани, най-вероятно сте изненадани от огромното   разнообразие от марки, модели и дизайн на предлаганите шейни за деца.

За да ви спестим притесненията дали ще успеете да направите правилния избор, в следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с основните критерии, на които е добре да обърнете внимание при избора.

Какво представляват детските шейни?

Едва ли е необходимо да ви обясняваме, но за да сме коректни все пак ще го направим. Най-общо казано детските шейни са специално проектирани, за да осигурят забавно и безопасно изживяване на децата през зимния сезон.

Те обикновено са изработени от здрави материали, устойчиви на влага и са със специфични характеристики, които ги правят изключително подходящи за зимни условия.

Критерии при избор на шейни за деца

Вид на шейната

Първият критерий, на който трябва да обърнете внимание е видът на детската шейна.

На пазара се предлагат няколко основни вида шейни: 

●       Бебешки шейни: Както и сами се досещате, този вид детски шейни са предназначени за най-малките дечица. 

Обикновено са със средна височина, с удобна седалка и облегалка и имат обезопасителен колан. Управлението им се извършва изцяло от вас, тъй като мъниците все още нямат добра координация, за да се справят сами. 

●       Класически шейни: Този вид шейни са един от най-популярните видове. Подходящи са за малчугани над 4 години. Те са стабилни, лесни за управление и предлагат отлично съчетание от бързина и забавление. Като материли, класическите шейни могат да бъдат изработени както от дърво и метал, така и от качествена пластмаса.

●       Шейни с кормило: Подобни са като дизайн и изработка на класическите, но за разлика от тях са оборудвани с кормило и спирачки за още по-голямо забавление на малките. Предназначени са за деца на възраст от 4 до 8 години. 

●       Слайдери: Този вид предлагат отлично сцепление със снега и с тях се развиват по-високи скорости. Слайдерите са подходящи за по-големи деца (7 - 8+), които обичат бързината и адреналиновите изживявания. 

Начин на управление

За да направите правилния избор относно управлението на шейната е добре да вземете под внимание отново възрастта на детето. Така например, ако то е под 3 - 4 години и не сте сигурни дали ще може само да се справи с управлението, най-добрият вариант би бил да се спрете на модел с въже за теглете, за да управлявате шейната вместо малчо.

Ако пък мъничето е по-голямо и може да се справи и само, тогава можете да се спрете както на класически модел, така и на шейна с кормило, слайдер (със странични дръжки) или друг модел, предназначен за по-големи деца.

Дизайн и удобство

Изберете шейна с дизайн, който отговаря на вкуса на вашето дете. Важно е също така да обърнете специално внимание на удобството и комфорта на облегалката и седалката на детските шейни.

Допълнителни функции

По времето, в което самите виде сте били деца, детските шейни тип “Чук и Гек” не разполагаха с много допълнителни функции. За щастие, съвременните модели шейни ви дават възможност да избирате дали шейната да има допълнителни функционалности. 

Като:

●       Въже за дърпане;

●       Предпазен колан;

●       Дръжки за по-добра опора и стабилност;

●       Подплатени седалки и т.н., и т.н.

Безопасност

Без значение от модела и марката детски шейни, на които се спрете, задължително трябва да обърнете внимание на безопасността.

В този ред на мисли е добре да проверите както материалите, от които са изработени, така и начина на самата изработка на продукта.

Не на последно място не забравяйте да се уверите, че детската шейна, която купувате за вашето дете отговаря на европейските стандарти за качество и безопасност.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес