Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни факти за розовия цвят

24 април 2022, 19:20 часа

С какво свързвате розовия цвят? Много често този нюанс се асоциира с романтика и женственост, но и има и редица други интерпретации. Разберете някой важни факти, свързани с нежния цвят.

Тайландският слънчев календар свързва втория ден на седмицата именно с този цвят. Ако сте в Америка, може да получите предизвестие за уволнение в розов цвят. Дори в някои държави розовият цвят присъства върху стените на затворите с цел да се неутрализира агресията на затворниците. Град Джейпур в Индия е наречен “Розовият град”, защото всички сгради са боядисани в розово. Спортните отбори в САЩ често прилагат трика да боядисат съблекалнята на противника в розово, с което искат да объркат мислите им и да спечелят двубоя. Това е използвано за първи път от треньора по футбол в Айова Хейдън Фрай.

Какво мислят психолозите по въпроса? Те са на мнение, че ако обичате розовия цвят, значи сте позитивна личност и имате добри помисли. Художниците в миналото са използвали този цвят в картините за рисуване на кожата на човешкото тяло. А, за да постигнат този нюанс са смесвали червено земен пигмент (sinopia) и бял пигмент (Bianco san). Кралица Виктория е нарисувана през 1893 год. заедно със седмото си дете изцяло с розов нюанс. Вестникът Financial Times използва през 1893 год. розов цвят, за да се откроява от конкуренцията. През 50-те години на миналия век, в маркетинга, господства мнението, че розовият цвят е за момичета, а синият за момчета

Всъщност розовото може да се интерпретира по много и различни начини и често създава противоречиви асоциации. За да се постигне този нюанс, трябва да се комбинира червено и бяло. Затова се смята, че съдържа енергията на червения цвят и нежността и спокойствието на белия. Колкото повече е добавен червеният цвят, толкова розовото е по-наситено.

Психолозите определят розовото като цвят на  надеждата. Този нюанс носи позитивна енергия, успокояващи и топли чувства. В същото време премахва агресията и гнева, чувството за самота и негативните мисли. 

Изразът “розови очила” се дефинира като желание да виждате само хубавите страни на живота. Често този свят се използва в сватбените украси, поканите за сватби и кръщене. Неговата символика за чистота и доброта напълно отговарят на характера на тези събития.

Както бе споменато в началото на статията, розовото се счита за цвят на безоблачно щастие. Ето защо се използват розови свещи на някои католически празници, което означават чиста радост. Този цвят се счита за символ на безгрижното детство и младостта.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес