Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интензивно спортуване само през уикендите - вредно или полезно е за здравето ?

25 юли 2023, 21:02 часа

Някои хора спортуват ежедневно, други само през седмицата, трети няколко пъти седмично, а четвърти само уикендите. Оказва се, че интензивният спорт през почивните дни се отразява по същия начин на сърцето, както редовното умерено спортуване през седмицата.

Целта на проучването е да се разгледа влиянието на различните начини на спортуване върху здравето на сърцето и установява почти същите ефекти за намаляване риска от инсулт, предсърдно мъждене и сърдечен удар, както и положителните ефекти за здравето на сърдечно-съдовата система.

Спортуването има полза за здравето на целия организъм, но най-вече за сърцето.

Благодарение на умереното натоварване на този важен орган, той работи по-ефективно и се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания. Физическата активност има и други ползи – сваляне на излишните килограми и горене на калории. И двете облекчават натоварването на сърцето в дългосрочен план. Излишните килограми може да са рисков фактор за натрупване на мазнини в артериите и запушване на кръвоносните съдове, което допълнително увеличава риска от сърдечен удар.

Защо трябва да спортуваме?

Спортът носи редица ползи, но не всеки човек има възможност да спортува редовно. За някои хора ежедневната физическа активност може да бъде невъзможна и затова те компенсират със спорт през уикенда.

Спортуването само през почивните дни ви звучи като лоша идея, но всъщност се отразява благоприятно на здравето. Ново проучване разглежда приликите и разликите при хората, които тренират умерено през седмицата и тези, които тренират интензивно през уикенда. И при двете групи времето за спорт е 150 минути седмично.

Резултатите показват, че хората, трениращи само през почивните дни, и тези, които спортуват от понеделник до петък, имат еднакво понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. И при двете групи се отбелязва намален риск от инсулт, сърдечен удар и предсърдно мъждене. Това ясно показва, че спортуването само през уикенда може да бъде толкова полезно, колкото и редовното спортувате през работната седмица, стига да се достига средното нива за трениране, което е 150 минути седмично.

Как да спортувате според възрастта си ?

20 години – тялото се възстановява бързо и мускулната маса, която се изгради, може да остане дълго време. Препоръчително е да се правят лицеви опори, спринтиране и да се вдигат тежести не по-малко от 8 пъти на серия и не повече от 12 повторения.

30 години – с навлизането в 30-те, метаболизмът се забавя. Подходящите спортове са такива, които натоварват цялото тяло и човек поддържа с тях добра форма, а не трупа само мускулна маса. Такива спортове са плуване, тичане, каране на колело, танци и йога.

Какви са последиците, ако спрем напълно да спортуваме?

40 години – тогава започва истинската борба с коремните тлъстинки. Ако през 30-те години сте спортували 3 пъти седмично, сега трябва да увеличите дните с поне още един. Не спирайте вдигането на тежести, напротив, увеличете упражненията и запазете постоянство в тяхното правене.

50 години – вече се появяват хроничните болки в кръста, коленете и раменете. Трябва да съобразите спортът, който практикувате, с болките, които имате. Така че, ако ви болят коленете, заменете тичането с плуване.

60 години – важно е да поддържате добра сърдечна дейност и да обърнете внимание на костната си структура. Съветваме ви да правите 4-5 пъти кардио тренировки за по 20 минути за цяло тяло.

70 години – ако се грижите за градината си, продължавайте да го правите, но не се преуморявайте. Всички физически активности в тази възраст трябва да бъдат умерени и придружени с достатъчно на брой почивки.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес