Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

14 май 2024, 15:11 часа

Зелените банани, които често са пренебрегвани в полза на жълтите и зрелите си събратя, всъщност могат да се похвалят с множество ползи за здравето, които ги правят отлично допълнение към вашата диета. Противно на общоприетото схващане, зелените банани не са неузрели; те просто са на различен етап от процеса на зреене на плода. Ето защо зелените банани са хранителна сила и защо бихте искали да обмислите включването им в храната си.

Първо, зелените банани са фантастичен източник на устойчиво нишесте. Този вид нишесте не се разгражда напълно в тънките черва, което означава, че достига до дебелото черво, където действа като пребиотик и подхранва полезните чревни бактерии. Здравият чревен микробиом се свързва с по-добро храносмилане, по-силна имунна система и дори по-добро психично здраве.

Освен това резистентното нишесте в зелените банани има минимално въздействие върху нивата на кръвната захар в сравнение със зрелите банани или други храни с високо съдържание на въглехидрати. Това прави зелените банани интелигентен избор за хора, които искат да контролират нивата на кръвната си захар, като например хора с диабет или такива, които търсят по-стабилна енергия през деня.

Знаете ли какви витамини има в банана?

Зелените банани са богати и на важни витамини и минерали. Те са добър източник на витамин В6, който играе ключова роля за здравето на мозъка и производството на невротрансмитери. Калият, друго жизненоважно хранително вещество, съдържащо се в зелените банани, подпомага здравето на сърцето, като регулира кръвното налягане и баланса на течностите в организма.

Освен това зелените банани са с ниско съдържание на калории и мазнини, като същевременно са богати на диетични фибри. Тази комбинация ги прави засищаща и удовлетворяваща закуска или съставка на ястия за тези, които се стремят да поддържат или да намалят теглото си. Съдържанието на фибри подпомага храносмилането, насърчава чувството за ситост и поддържа здраво дебело черво.

Една от по-малко известните ползи от зелените банани е потенциалът им да намаляват възпаленията в организма. Те съдържат съединения като катехини и допамин, които имат противовъзпалителни свойства. Включването на зелени банани в диетата ви може да помогне за смекчаване на проблеми, свързани с възпаления, като болки в ставите или хронични заболявания.

Бананите са изключително полезни при тези болести

Интересно е, че зелените банани могат да се ползват по различни начини, освен просто да се консумират сурови. Те могат да бъдат приготвени в пикантни ястия като супи, яхнии или къри, като добавят уникална текстура и вкус. Брашното от зелени банани, направено от изсушени и смлени зелени банани, също набира популярност като безглутенова алтернатива при печене и готвене.

Важно е да се отбележи, че макар зелените банани да предлагат многобройни ползи за здравето, те може да не са подходящи за всеки. Някои хора с чувствителност на храносмилателната система може да ги намерят за по-трудно смилаеми, особено ако се консумират в големи количества. Както при всяка промяна в хранителния режим, препоръчително е да се вслушате в реакцията на тялото си и при необходимост да се консултирате с медицински специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес