Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има неочаквана причина за честото сънуване на кошмари

19 август 2024, 10:06 часа

Сънят е важна част от нашето ежедневно здраве и благополучие. За да извлечете максимума от съня си обаче, не е достатъчно само да прекарате определен брой часове в леглото. Качеството на съня играе не по-малка роля от неговата продължителност. Ако често се събуждате ужасени от кошмари или чувствате, че не сте спали достатъчно сутрин, причината може да се крие в дълбоко емоционално състояние.

Неочакваната причина, поради която често сънувате кошмари

Д-р Колин Хесе от Орегонския държавен университет казва, че самотата може да е основна причина за кошмари. Според него, когато нуждата от силни междуличностни отношения не е удовлетворена, това се отразява негативно не само на физическото, но и на психическото здраве. Самотата, подобно на глада или умората, сигнализират, че важни нужди трябва да бъдат удовлетворени - в този случай комуникация и социална връзка.

Някои от най-честите кошмари и какво означават те

Как самотата влияе на съня ни?

Когато нуждите ни от комуникация не са задоволени, често се оказваме сами с мислите и емоциите си, особено в моменти, когато не ни разсейват, като например преди лягане. През този период започваме да мислим за неприятни събития, преживявания и страхове. Непрестанните мисли и тревоги водят до стрес, който мозъкът ни е склонен да обработва по време на сън. В резултат на това, през нощта могат да се появят кошмари – те се превръщат в своеобразен отдушник на натрупания стрес и негативни емоции.

Освен това, чувството за самота води до натрупване на страхове и негативни мисли, които не намират изход през деня. Този емоционален натиск се увеличава през нощта и може да се прояви под формата на кошмари.

Изследвания и изводи

Д-р Хесе проведе проучване, в което попита участниците за честотата на тяхната самота и липса на комуникация, както и честотата на кошмарите. Резултатите показват, че тези, които често се чувстват самотни или им липсва комуникация, са по-податливи на кошмари. Докато анкетираните, които не са изпитвали самота, обикновено са имали добър и спокоен сън.

Ето какво да правите, ако имате повтарящи се кошмари

Как да се справите със самотата и да подобрите качеството на съня си?

Ако забележите, че вашите кошмари може да са свързани с чувство на самота, опитайте тези съвети:

1.       Намерете приятели със сходни интереси – общуването с хора с подобно мислене може да ви помогне да задоволите нуждата си от социална връзка и да намалите нивата на стрес.

2.       Притежаване на домашен любимец – домашният любимец може да бъде източник на емоционална подкрепа и грижа, което ще помогне да се запълни нуждата от съпричастност и внимание.

3.       Водете активен социален живот – участието в групови дейности, клубове или доброволчески проекти може да разшири социалния ви кръг и да намали чувството на изолация.

4.       Потърсете професионална помощ – психолози и психотерапевти могат да ви помогнат да се справите с емоционалните проблеми и да подобрите качеството на съня си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес