Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ХИТРИ начини да ПРЕМАХНЕТЕ упоритите петна от химикал

16 август 2021, 15:05 часа

Как да премахнем петна от химикалМакар компютрите да заемат голяма част от нашето ежедневие, добрият стар химикал все още не е напълно забравен и понякога ни се налага да напишем нещо на хартия. Когато обаче прекарате повече време с химикал в ръка по пръстите ви започват да се образуват петна от мастило, които стигат до хартия, понякога и до масата. Изобщо петната от химикал могат да се появят на неочаквани места, ето защо е важно да знаете как да ги премахнете лесно, защото са по-упорити и не излизат по всякакъв начин. Има си някои тайни, които ще ви разкрием сега.

За да премахнете петно от химикал, ще са ви необходими: съд с топла вода, клечки за уши или тампон, гумени ръкавици, голямо парче плат. Трябва да има химична реакция, за да се премахне петното, ето защо може да ползвате: сок от лимон, кислородна вода, ацетон, амоняк, газирана напитка, оцетна киселина, глицерин, сол.

Още нещо, което трябва да споменем, е да не гладите дрехи, ако по тях има петно от химикал, защото после няма да можете да го отстраните по никакъв начин!

Смесете две равни части глицерин и етилов алкохол. Сипете сол върху петното, после няколко капки сок от лимон върху солта. Оставете дрехата или предмета с петното за час така. После измийте.

Друг начин за почистване на петно от химикал е да стоплите прясно мляко до 50 градуса. В него накиснете дрехата или участъка от нея с петно. Този начин е полезен при току що направени петна, защото те се разтварят под въздействие на млякото.

В случай че петното е от гел писалка, можете да го премахнете с оцетна киселина. Освен това и като смесите ацетон и алкохол и нанесете върху петното. Оставете за 30 мин. и измийте.

Ако вече сте пробвали някой от тези методи за премахване на петно, но той не се е оказал ефикасен за вас, е време да предприемете по-драстични мерки. Смесете ацетон и алкохол. Накиснете петното в нея. После го разнесете в сол. Оставете да изсъхне и посипете сода за хляб. Изперете в пералня за час.

Препоръчително е да работите с всяка от горе посочените съставки с гумени ръкавици, за да не навредите на кожата си, защото веществата са силни, някои от тях могат да разядат кожата или да направят ранички. Ако химикалът е засипал любими ви килим, дреха или предмет, може да опитате някои от начини за отстраняване на петна и да се зарадвате на почистената повърхност!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес