Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

16 май 2024, 08:08 часа

Сиренето е един от онези продукти, които не се нуждаят от представяне или реклама. То е богато на калий, калций, витамин А, цинк, фосфор и много протеини. Само в една хапка чедър има около 7 грама протеин. Как ви звучи?

Доказано е, чрез научни изследвания, че сиренето е свръх ценно и полезно за костите и зъбите. То предпазва зъбния емайл и предотвратява появата на кариеси. Сигурни сме, че и сами можете да си направите изводите, когато става въпрос за това дали е добра идея да консумираме редовно млечния продукт.

Рядко ще срещнете човек, който да не е почитател на сирената. Не става въпрос само за бяло сирене, а различните видове, с които да се поглезим от време на време.

Още: Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Какво трябва да знаем за сиренето и храните, с които най-добре си хармонира?

Няма значение за какво сирене става въпрос, то си подхожда перфектно с чаша хубаво вино.

Колкото до вкусовите комбинации, съществуват стотици. Сиренето е чудесен избор за паста, пица, салати и сосове с кадифена текстура.

Може да се превърне във водещ продукт в основни ястия, а дори и в десерти. Добрата новина е, че този продукт не е свръх претенциозен и лесно се адаптира към различните вкусове, стига те да го допълват или балансират.

Още: Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Тук е моментът да вмъкнем, че сиренето се комбинира и с всякакви зеленчуци, включително и с листните.

Що се отнася до тестените изделия, безспорно сиренето заема почетно място.

Ако човек е решил да се храни здравословно и разделно, добре е да прочете следващите няколко реда. Ще споделим ценни съвети, относно това какви конфигурации да избягваме и на какви да се доверяваме.

Ето ги и тях:

Още: Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Сиренето се комбинира отлично с по-кисели плодове като вишни, лимони, портокали, кисели ябълки. Не трябва да се комбинира със сладки плодове, макар някои комбинации да са изкушаващи за нас, добре е да се въздържаме от похапването им.

Специалистите по разделно хранене са категорични, че сиренето не трябва да се комбинира с хляб, бобови растения, месо, фъстъци, соя, яйца, захар, мед, оцет.

Добре е сиренето да се комбинира със зеленчуци, които не съдържат нишесте. Най-много наблягайте на комбинация с домати и гъби.

Що се отнася до меките сирена като Гауда, Рокфор или Бри, спокойно можете да ги комбинирате с круши, грозде или смокини. Ще се получи кулинарна феерия, на която малцина могат да устоят.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес