Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитри начини за екологично пране

03 октомври 2021, 17:00 часа

Представяме тук някои важни принципи за екологично пране и грижа за дрехите.

Естествени препарати за премахване на петна

Любимата блуза се изцапа. Ще бъде ли възможно да се направи без агресивни почистващи препарати? Да разбира се. Можете да изберете да използвате домашни органични препарати за отстраняване на петна, които съдържат само естествени съставки. Вижте доказани начини:

- Содата за хляб има избелващи свойства. Тя също така ефективно премахва мазните замърсявания. Как да използвате сода за хляб за почистване на мазни петна по дрехите? Поръсете сода за хляб върху мръсно място и оставете да престои половин час. Можете да почистите петното от пот с паста от 6 супени лъжици сода за хляб, комбинирана с 1/2 чаша хладка вода, оставяйки препарата за 15 минути.

- Оцетът е ефективен и за премахване на петна от дрехите. Добавете 1/4 чаша вода и 1/4 чаша сода за хляб към 1/2 чаша оцет. Нанесете  директно върху мръсното място и изчакайте 15 минути.

- За твърди петна - кафе, чай или дори мастило - използвайте препарат за отстраняване на петна от сол и лимон. Направете смес от 1/4 чаша лимонов сок, половин чаша хладка вода и добавете няколко супени лъжици сол.

- Яйчният жълтък, комбиниран с половин чаша вода също може да се използва за премахване на петна от кафе. Оставете тази смес върху петното за 20 минути и след това изплакнете дрехата в хладка вода.

Екологично измиване - какво вместо прах?

Прах за пране или течност, препарат за изплакване - вероятно свързвате темата за грижата за дрехите с тези препарати. Знаете ли обаче, че всеки такъв препарат представлява потенциална заплаха за околната среда и за нас? Много измиващи средства предлагани на пазара съдържат вредни вещества, които не се разлагат, замърсяват водоемите, а също така могат да окажат отрицателно въздействие върху тялото ни. Как да сведем до минимум отрицателното въздействие на прането върху околната среда? .

Екологичният прах за пране е предложение за тези, които искат сами да създадат продукт за грижа за дрехите. Вместо прах, пълен с вредни за околната среда съставки, домашна смес ще бъде перфектна:

- 2 чаши сапунени люспи;

- 2 чаши сода;

- 2 чаши боракс (натриев тетраборат);

- 20-40 капки етерично масло - тази съставка ще осигури красив аромат.

Всички съставки трябва да бъдат добре смесени до хомогенна маса. Най-добре е да направите това в блендер. 

Как да използвате домашен прах за пране? Една супена лъжица от този домашно направен препарат е достатъчна за едно пране в пералнята. За по-трудни замърсявания препоръчваме да добавите чаша оцет. Той също така перфектно замества омекотителя и премахва неприятните миризми.

Екологично пране и температура

Колкото по-ниска е температурата на пране, толкова по-добре за околната среда. Избирайки програма при 40 C, вие изразходвате наполовина повече енергия от прането при 60 C. Програмите, които използват вода при по-ниски температури, ще се справят ефективно с повечето видове замърсявания.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес