Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хигиенните бюти навици, за които понякога забравяме, а не трябва

16 август 2021, 15:30 часа

Бюти навици не се създават единствено, за да бъдете красиви и да събирате погледите. Те са въпрос на хигиена, който до голяма степен определя и вашето добро здравословно състояние. Всеки човек трябва да се грижи за себе си, да се поддържа, а спазването на добра лична хигиена е грижа номер 1 за целта. Има някои неща обаче, които не всеки прави или поне не толкова често. Това са бюти навици, за които понякога забравяме, а не трябва.

Почистване с вода за уста – почистването на зъбите не се фокусира единствено върху четката и пастата за зъби. Водата за уста също трябва да е задължителна грижа. Почистете по този начин след измиване с паста за зъби. Така ще сте сигурни, че сте дезинфекцирали напълно устата и се предпазили зъбите от бактерии. А и свежият дъх ще бъде налице!

Почистването на стъпалата и петите – разбира се, че ги мие, когато си вземаме душ. Как обаче се грижите за тях след това? Има специалните кремове за омекотяване на тази част от нашето тяло, която понася доста, щом вървим всеки ден по различни повърхности и с различни обувки. Не се учудвайте ако имате загрубяла кожа на петите, а не ги мажете с хидратиращ крем. По-добре започнете веднага. Този бюти навик е особено важен, ако спортувате или ходите пеша дълго време всеки ден. Погрижете се за стъпалата си преди да е станало твърде късно и преди да усетите дискомфорт и болка там.

Почистване под ноктите – там се събира огромно количество мръсотия от всичко, до което се докоснем. Не е нужно само да измиете ръцете си, трябва да обърнете внимание и на зоната под ноктите, особено ако имате дълъг маникюр. Може и да не видите мръсните частици, насъбрали се там, но тях ги има и трябва да отделяте време да почиствате старателно това място. Има специални четки за нокти, с които може да ги почиствате напълно. Правете го на два-три дни със сапун, за да бъдете здрави.

Почистване на ушите – не го правете, само когато усетите дискомфорт или сърбеж. Добре е да правите почистване на ушите на всеки три дни. Така няма да рискувате образуването на твърде много ушна кал и причиняването на инфекция.

Почистване след ходене до тоалетна – поддържането на лична хигиена включва и този навик – вземането на душ, щом ходите по голяма нужда до тоалетна. Хартията помага до един етап, но за основно почистване ви е нужен и душ. Правете това всеки път и ще видите как ще се почувства много по-свежи и спокойни, а и ще се радвате на добро здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес