Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гвардеец от кралската охрана почти застрелял кралица Елизабет II

05 януари 2017, 12:42 часа

Една от облагите да бъдеш член на стара наследствена монархия е, че разполагаш с въоръжена охрана, която те наблюдава по всяко време. Но това обстоятелство за малко да се превърне от привилегия в трагедия за кралицата на Обединеното кралство – Елизабет II, когато тя решила да се разходи късно вечер из двора на Бъкингамския дворец, пише Independent.

"Понякога кралицата споделя, че има проблеми със съня. Затова когато страда от безсъние, облича палтото си и отива на кратка разходка", разказва бивш гвардеец пред The Times.

Гвардеецът споделя, че веднъж патрулирал късно през нощта около стените на двореца, когато забелязал една фигура в мрака. Помислил, че това е потенциално опасен нарушител, който се промъква в резиденцията в 3 часа сутринта и изкрещял: "Хей! Спри!". Но за негова изненада, там всъщност била кралицата. "По дяволите, Ваше Величество, почти ви застрелях," заявил той импулсивно.

Може би осъзнавайки, че това не е тонът, който трябва да използваш при контакт с кралицата, той изтръпнал, очаквайки, че кралският гняв ще се стовари върху главата му. Но кралицата поела отговорността за случилото се. "Няма нищо. Следващият път ще звъня предварително, така че да не е нужно да ме застрелвате", заявила Елизабет II.

През 2013-та година принц Андрю, вторият син на кралицата, също е бил сметнат за нарушител, разхождайки се късно в градините на двореца в Лондон. Тогава полицията се извинила на принца, въпреки че били налични няколко заплахи за сигурността по това време.

Опитите за нахлуване в кралските покои са много. През август 2016-та година 22-годишен мъж е бил арестуван малко след 4 часа сутринта, след като бил хванат да се катери по оградата на двореца. При друг случай 41-годишният Денис Хенеси прескочил бодливата тел, докато кралицата, принц Филип, и принц Андрю са били в покоите си.

Новината за разминалата се на косъм стрелба по кралицата идва в момент, когато обществото е особено притеснено за здравословното състояние на Елизабет II. Тя не е виждана от две седмици, дори през коледните празници, заради лошо здравословно състояние.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес