Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които скъсяват живота на вашата кафемашина

13 март 2022, 16:15 часа

Не я почиствате или не премахвате котления камък

Ако прочетете това и незабавно попитате на глас: „Трябвало ли е да го почистя?“, то тогава може да съкратите живота на вашата кафемашина. Допълнителният мръсотия и прах, които попадат във вашата машина, могат да причинят прегряване, калциеви отлагания и дори мухъл. Имайте график за почистване на вашата машина и се придържайте към него. Почиствайте дръжката всеки път, когато я използвате, и следвайте стъпки за дълбоко почистване на вашата кафемашина веднъж месечно, за да избегнете пиене на мухъл и бактерии заедно със сутрешната си чаша кафе.

Как да почистите основно кафе машината отвътре

Оставяте старото кафе в дръжката

Всички сме виновни за това. Запарвате, наливате чашата си и излизате през вратата, оставяйки старата мокра утайка от кафе за следващия човек, който използва машината – или за вас утре. Не е голяма драма, нали? За съжаление не е чак така. Винаги почиствайте мокрото смляно кафе веднага щом приключите с приготвянето. Топлите или влажни условия създават отлична среда за събиране на мухъл и бактерии. Това не само може да доведе до преждевременна повреда на вашата упорита тенджера за кафе, но също така може да ви разболее.

Използвате грешно смилане

Съществуват различни нива на смилане. Използването на неподходящ сорт може да повреди вашата кафемашина. Използването на неподходящ вид смилане може да накара вашата машина да работи по-усилено.

Използвате мазни зърна

Маслото от вътрешността на суровото кафе на зърна се извежда на повърхността по време на процеса на печене. Всички зърна ще имат известно ниво на масло върху тях, но някои са по-мазни от други. Колкото по-тъмно е печеното ви, толкова по-вероятно е по зърната да има малко допълнително масло върху тях. Някои машини - по-специално машини за еспресо - не се справят добре с излишното масло.

Оставяте машината си включена, когато не се използва

Оставянето й включена през целия ден не само губи енергия, но също така може да съкрати живота на вашата кафемашина в дългосрочен план. Прекомерното използване на енергия и непрекъснатият поток на електричество ще се износят в механиката на вашата машина.

По-енергизиращи от кафето храни

Не пълните резервоара за вода

Когато няма достатъчно вода в резервоара за вода на вашата машина, можете да срещнете някои големи проблеми. Независимо от това дали резервоарът ви за вода е сух или не, след като натиснете бутона за приготвяне, вашият резервоар ще изпомпва за предварително зададения период от време. Това означава, че ако не напълните резервоара си, помпата ще изтегли въздух в системата, което оказва допълнителен натиск върху механиката и може да доведе до проблеми в бъдеще.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес