Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които допускаме при печенето на шишчета

17 февруари 2022, 16:30 часа

Шишчетата са едно от традиционните ястия у нас, което се приготвя от парчета месо, нанизани на шиш и изпелени на скара. Технологията по приготвянето на им  е може би една от най-старите познати в човешката история. За да станат хубави, от значение е месото, което се използва, както и марината, в която е престояло, за да се овкуси и да стане крехко. След това те попадат в ръцете на майстор пекаря, който да сътвори това много просто, но и много вкусно ястие. И за да станат както трябва ще ви запознаем с някои грешки, които не трябва да допускате при печенето им.

1.Когато правите шишчета, се старайте месото да е нарязано на еднакви по големина парчета, около 3-4см. Така те ще се пекат равномерно и няма опасност някое да загори или да остане сурово.

2.Вярно е, че е добре на шишчетата да има повече месо, но ви съветваме да не прекалявате. Когато нанизвате месото, се старайте да оставяте по 2мм растояние между отделните парчета. Така те ще се опекат добре, без опасност местата, където са били допрени да останат сурови.

3.Добавянето на зеленчуци към месото на шишчетата е погрешно. Причината е в това, че на силния огън, те се опичат много по-бързо, често загарят и като резултат оставят един много неприятен вкус на изгоряло. За да избегнете това ви съветваме да изпечете зеленчуците, отделно от шишчетата и то накрая, когато жарта е по-слаба. Така ще имате приятно препечена гарнитура.

4.За доброто и правилно изпичане на шишчетата, значение има и въглищата. Те трябва да са добре разгорени, с гореща сърцевина и покрити със слой пепел. Как да познаете, че са готови ли? Наблюдавайте ги и когато видите, че са станали сиви и започнат за свистят, значи можете да слагате шишчетата.

5.Друго важно нещо за въгрищата при печенето е да не сипвате вода върху тях, за да горят по-бавно, защото така тяхната топлина намалява и така месото няма да се опече равномерно. Ако искате да намалите силата на огъня, по-добре махнете скарата със шишчетата, разровете жаравата с пръчка, за да се охлади и продължете да печете.

6.Когато печете на открит огън ви съветваме да не използвате стари, прогнили и мокри дърва, дъски или влажни клони, вместо въглища. Влагата в тях пречи да се образува хубава жар, а пушекът се отразява на вкуса на шишчетата.

7.И накрая, винаги проверявайте готовността на месото, за да избегнете сервирането на недопечени шишчета. За целта просто разрежете едно от парченцата и опитайте.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес