Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Факти, които звучат като измишльотина – но са истина!

03 май 2022, 12:00 часа

1. Фотографирането на Айфеловата кула нощем е забранено.

По-точно, забранено е да се снима не кулата като такава - а нощното й осветление, тъй като е обект на авторско право. В случай, че искате да го заснемете за спомен, трябва да получите писмено разрешение. Така че, ако тайно снимате кулата през нощта и я публикувате на страницата си в социалните мрежи, нарушавате френския закон. Вярно е, че все още не е имало прецедент някой да бъде наказан за подобно деяние.

2. Страхът от прекомерно дълги думи се нарича хипопотамонстросескипедалофобия. Тази фобия значително утежнява живота на страдащия от нея. Това е страх от дълги думи. Хората с такава фобия се стараят да не използват дълги думи, а да се изразяват възможно най-кратко, като използват къси, малки думи и изрази. Всъщност самият термин е „сескипедалофобия“, от лат. sesquipedālis - „много дълъг“, и „фобос“ - от гр. „страх“. А приставките със споменаване на хипопотам и монстър (чудовище) били добавени от студенти в канадския университет „Саймън Фрейзър“ специално за създаване на смешни сатирично-иронични емоции.

Интересни факти за златото

3. Ако добавите 1 милиграм виагра във ваза с вода, цветята ще издържат двойно по-дълго. Звучи като шега, но е истина. Израелски и австралийски изследователи открили, че малки концентрации на лекарството, разтворено във вода, удвояват трайността на отрязаните цветя.

4. Морковите могат да боядисат кожата ви оранжева.

Ако ядете 3 големи моркова всеки ден в продължение на няколко седмици, тогава нивото на бета-каротина (жълто-оранжевия пигмент) в кръвта ви ще се покачи. Поради това цветът на кожата ви може да се промени, придобивайки жълтеникав или дори оранжев нюанс. Това ще бъде особено забележимо върху дланите и стъпалата на краката.

5. Днес в целия свят има повече роби, отколкото в разгара на търговията с роби между Африка и Америка. В продължение на 400 години търговия с роби повече от 17 милиона души били откарани от Африка в Северна и Южна Америка. Сега, според някои оценки, в света над 40 милиона души са задържани против волята им.

Топ 14 интересни факта за пролетта

6. Крокодили по дървета.

Международна група зоолози забелязала, че крокодилите могат да се изкачват на височина 14 метра, дори да пълзят вертикално по ствола на дърво. Колкото по-млад е крокодилът, толкова по-добри са неговите умения за катерене. Изследователите отбелязват, че само 4 вида крокодили имат тази способност - тези, които живеят на места с ограничена площ. Учените стигнали до извод, че крокодилите се качват по дърветата, за да се припичат на слънце и да наблюдават околната среда.

7. Горещата вода по-бързо замръзва от студената.

Този феномен е известен като „ефект на Мпемба“. Учените все още не са разбрали защо се случва така. А самият ефект е кръстен на ученика от Танзания Ерасто Мпемба. Още през 1960-те години, по време на училищна лабораторна работа, той заявил, че сладоледът във фризера ще замръзне по-бързо, ако предварително се нагрее.

8. Чуруликащи гепарди.

Гепардите не могат да ръмжат – но умеят да мъркат, да чуруликат като птици, да съскат и дори да лаят.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес