Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо всички слагат черупки от орехи в почвата

17 август 2021, 15:45 часа

Много домакини просто изхвърлят ореховите черупки. Но ако знаете някои тайни, тогава може да се използва в градината, у дома и за поддържане на красотата и здравето.

Отводняване на почвата

Един от вариантите за използване на черупката е да се използва като естествен дренаж. Този метод е подходящ както за открита земя, така и за оранжерия и дори за стайни растения.

Черупката съдържа много полезни за растенията вещества, а нейната структура помага за премахване на излишната влага. Половинките трябва да се поставят с отворите надолу, за да не се повредят случайно корените.

Такъв дренаж се поставя на дъното на саксия за цветя или в кутии за разсад. След това контейнерите се пълнят с почва с подходящ състав и растенията се отглеждат по обичайния начин.

Подхранване на растенията

Черупката на обикновен орех може да бъде отлична възможност за хранене за закрити и градинарски култури. Изключително трудно е да се смила голямо количество от него на прах, затова се използва различен метод.

Натрупаните половинки се поставят в мангал или печка и се запалват.

Периодично горивото се разбърква, така че всички черупки са равномерно изгорени.

В резултат на това се получава висококачествена дървесна пепел, съдържаща много полезни микроелементи (калий, калций, цинк, фосфор, магнезий, желязо, сяра).

Течна инфузия се приготвя от такава пепел или се използва в суха форма, като се вкарва в почвата по време на засаждане или се изсипват отглеждани разсад под корените.

Декорация на градински пътеки

Ако сте успели да натрупате доста орехи, тогава можете да ги използвате, за да украсите личния си парцел, например, да проправите градински пътеки.

За тази цел изберете най -големите и равномерни фрагменти от черупки. Те се полагат директно върху градинската пътека на пластове с ширина най -малко 10 см с изпъкналата част нагоре и добре уплътнени.

 

За да създадете красиви пейзажни форми, черупките могат да бъдат разпределени в квадратчета, кръгове или други мозаечни шарки. Удобно е да се разхождате по такива пътеки в киша - покритието предотвратява хлъзгането и ви позволява да поддържате обувките чисти. И ако някой елемент е износен и счупен, лесно е да го замените с нов.

Мулчиране на градината и зеленчуковата градина

Черупките, останали от орехите, могат да бъдат отличен материал за мулчиране. Такъв слой перфектно предотвратява изпаряването на влагата и спира растежа на плевелите.

Ако има много цели половини, те могат да бъдат разположени по протежение на почти стволовия кръг от дървета и храсти. Но за да може полезното вещество да покрие почвата по -равномерно, по -добре е черупката да се раздели на парчета не повече от 2 cm.

Когато се използва мулч от орехи за третиране на леглата, фракцията се прави възможно най -малка. Средният размер на фрагментите не трябва да надвишава 0,5 cm.

Дебелината на мулчиращия слой също играе важна роля. За да не само задържа влагата, но и да предотвратява растежа на вредните плевели, дебелината му трябва да бъде около 4-5 см.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес