Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

03 май 2024, 13:13 часа

Много хора държат найлоново фолио в чекмедже до алуминиево фолио, хартията за печене и торбата за боклук, без да знаят, че има по-добър начин за съхранение.

Прозрачното найлоново фолио трябва да го съхранявате във фризера. Това е така, защото е предназначено да залепва за съдове и храна, така че е много логично понякога да не можете да го отделите. Ако обаче го държите във фризера, ще решите този проблем.

Вижте още: Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

А именно, повечето прозрачни фолиа са направени от полиетилен, видът пластмаса, който се използва най-често в света. В пластмасовото фолио полимерните молекули са наистина здрави и естествено лепкави. Въпреки това, производителите добавят и лепило, което го прави прилепващо към други материали.

Разбира се, известно е също, че пластмасовото фолио генерира статично електричество, което води до аргумента за съхранението му във фризера. Студеният въздух намалява статичното електричество, а пластмасовото фолио също губи своята лепкавост при по-ниски температури по молекулярни причини.

Адхезията между парчета пластмаса може да се задвижва от повърхностни молекули, които се пренареждат, за да образуват слаби химически връзки, а по-ниската температура може леко да попречи на този процес“, обяснява професорът по физика Чад Орзел.

Вижте още: Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Важно е да се отбележи, че найлоновото фолио не трябва да стои постоянно във фризера. Ако имате проблеми с премахването на фолиото, достатъчно е да го оставите във фризера за 15 минути, преди да планирате да го използвате. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес