Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо слагам мокра кърпичка заедно с прането! Резултатите са удивителни

11 февруари 2022, 18:15 часа

В интернет има много съвети и трикове за подобряване на качеството на прането. Опитните домакини използват топки от станиол за премахване на статичното електричество или таблетки аспирин, които ще направят дрехите ви снежнобели. Днес ще разкрием още една тайна как обикновената мокра кърпа може да спаси пералнята ви от повреда.

Всички собственици на домашни любимци са запознати с проблема с козината. Колкото и да се опитвате да се отървете от ния, тя се полепва към дрехите през цялото време. И ако на сухи повърхности проблемът може да бъде частично решен с прахосмукачка и лепкави ролки, то при пране, това се превръща в истинско главоболие.

Космите се заплитат, остават в гънките на бельото и трябва да се почистват внимателно дори след изпиране. Освен това памучната вата постоянно запушва филтъра на пералната машина, което в случай на ненавременно почистване заплашва да счупи дренажната помпа и да последват скъпи ремонти на машината.

Как да се отървете от космите?

Има няколко начина за решаване на този проблем. Като алтернатива можете да използвате и специални топки за пране или уловители за вълна за ефективно почистване. Но защо да харчите излишни пари, ако за тези цели можете да използвате обикновена мокра кърпа, която работи също толкова добре? Може да действа и като вид филтър, като внимателно събира всички косми от дрехите ви и предпазва машината ви от запушване. Освен това в почти всеки дом може да се намери пакет мокри кърпички.

Тайната на мокрите кърпички е проста. Поради своята еластичност и лекота, по време на пране, заедно с потока вода, кърпичката активно ще се движи между дрехите и от тях ще събира цялата вълна, пух и други малки частици, които се натрупват върху дрехите. Основното нещо е да следвате няколко прости правила:

· Кърпичката трябва да бъде изработена от нетъкан материал. Такива се разтягат добре само в една посока и не се разкъсват. Ако са от плат няма да могат да постигнат желания ефект.

· Кърпичката също трябва да е достатъчно дебела, така че най-евтините не са подходящи за тази цел. Синтетичните мокри кърпички са идеални за почистване на по-големи размери.

· Изберете кърпички с неутрална миризма. Ароматизираните кърпички могат да оставят аромата си върху дрехите, така че е най-добре да използвате непарфюмирани антибактериални кърпички.

· Препоръчително е да поставите няколко кърпички наведнъж, но основното е да не прекалявате. Две или три ще са достатъчни.

· Поставете кърпичките в барабана на пералнята и всички малки отпадъци по време на пране магически ще започват да се прилепват към тях.

· След изпиране просто изваждаме идеално чистите си дрехи и изхвърляме кърпичките.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес