Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо жените трябва да мият ръцете си по-често от мъжете

12 октомври 2024, 18:00 часа

Навикът да миете ръцете си след прибиране от улицата и преди хранене е полезен както за мъжете, така и за жените. И с началото на сезона на грипа и ARVI трябва да си спомняте за това по-често, ако не искате да се разболеете. Но се оказва, че за жените този ритуал е още по-важен.

Ръцете на жените имат повече микроби от тези на мъжете. Въпросът се дължи на анатомичните особености: жените имат повече мастни жлези на дланите си, поради което киселинността на повърхността на кожата е ниска. А това, според учените, е отлична среда за развитие на бактерии.

Жените използват кремове и други продукти за грижа за кожата по-често от мъжете, заради това кожата става по-мазна и се изпотява, което също се харесва на микробите.

Още: Натиснете тези 2 точки на дланта си и ще заспите за секунди

 

Антисептиците няма да заменят сапуна

Антисептикът е удобно нещо, винаги можете да го носите със себе си и да почиствате ръцете си, дори ако наблизо няма вода. Не може обаче напълно да замени миенето на ръцете със сапун.

Обикновеният сапун измива повече от 90% от бактериите от ръцете. Въпреки че дезинфектантът се бори по-добре с бактериите, той не отмива други замърсители, като хранителни мазнини. В допълнение, той все пак може да остави известен процент бактерии живи по ръцете ви, макар и не голям.

Още: Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

В повечето случаи е по-добре да миете ръцете си със сапун.

Сапунът и водата са по-ефективни от дезинфектантите за премахване на определени видове микроби. Експертите също съветват да не се увличате с използването на антибактериален сапун с триклозан.

Триклозанът е синтетичен широкоспектърен антибактериален агент. Той убива повече от 99,9% от бактериите, но при измиване на ръцете ефектът му е краткотраен, така че този сапун по същество не се различава много от обикновения сапун. Освен това, продуктът премахва и полезните бактерии.

Но обикновеният сапун може да се справи с вирусите, които попадат на ръцете ви, не по-лошо от антибактериалния сапун, което е особено важно през сезона на ARVI. За разлика от бактериите, вирусите имат повишена устойчивост на химикали, но можетепросто ги измиете. И всеки сапун и вода ще свършат работа за това.

Още: Сърбят ви ръцете и краката в определени часове - учени разкриха какво означава това

 

Горещо или топло?

Ако смятате, че измиването на ръцете под гореща вода е по-безопасно, защото ще унищожите повече вредни микроби, тогава отново грешите. Изберете топло - няма да сбъркате.

Обикновеният сапун измива повече от 90% от бактериите от ръцете. А температурата, при която микробите започват да умират, започва от 75 ⁰C .

Освен това, твърде горещата вода може да отмие защитния мастен слой от кожата, което също е много вредно за ръцете при лошо време.

Според Световната здравна организация топлата вода и сапунът са по-ефективни за премахване на бактерии и мръсотия от ръцете, отколкото студената вода. Оптималната температура за измиване на ръцете е 37 °C.

Миенето на ръцете със студена вода също не е особено приятно, особено през зимата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес