Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо да пием чай от мента всеки ден

25 януари 2022, 14:17 часа

Ментата е изключително популярна билка, която не само, че притежава превъзходен вкус, но разполага и с много полезни за здравето ни качества. Чаят от мента е много вкусен и освежаващ и без съмнение е харесван от мнозина. Той притежава активни вещества, които имат противовъзпалителни, успокояващи и терапевтични свойства, заради които е добре да се приема всекидневно.

1. Облекчава главоболието
При симптоми на мигрена или главоболие, свързано със стрес или причинено от претоварване, чаят от мента разширява кръвоносните съдове в мозъка (тъй като притежава съдоразширяващо действие) и успешно се справя с намаляването на тежестта и главоболието.

2. Намалява психическото напрежение
Чаят от мента помага при по-лесното освобождаване от стреса и спомага за релаксирането на нервната система. Етеричното масло, което съдържа ментата има силно успокояващо действие и влияе благоприятно на психиката и емоциите, пише organicfacts.net.

3. Облекчава възпалени синуси
Ментовият чай притежава спазмолитично действие. Неговата сила е и в това да отпушва възпалени и запушени синуси. Освен това чаят от мента стимулира отпушването на горните дихателни пътища, облекчава кашлицата и има отхрачващо действие.

4. Помага за отслабване
Свойствата, които притежава ментата, успешно стимулират метаболизма и храносмилането и помагат за по-бързото отвеждане на излишни вещества от организма. От своя страна, ускореният метаболизъм бързо стопява излишните мазнини.

5. Подобрява съня
Ментата оказва успокояващо и релаксиращо действие върху нервната ни система. Чаша ментов чай всеки ден преди лягане, ще ускори процеса на заспиване и ще допринесе за качеството и продължителността на съня ви.

6. Помага при разстроен и болезнен стомах
Ментовият чай притежава свойствата да облекчава спазмите в стомаха, да потиска болките, както и да намали производството на киселини в стомаха. Освен всичко това, ментата подобрява и състоянието на стомашно-чревния тракт. Полезно е чаят от мента да се приема при хронични, възпалителни заболявания на червата, гастрит или язва.

7. Повишава имунитета
Ментата съдържа антиоксиданти, които помагат за здрава имунна система. Освен при настъпили грипни или вирусни заболявания, ментовият чай облекчава и респираторни проблеми. Ето защо е толкова полезно да пием поне по чаша ментов чай всеки ден.

8. Бори се с лошия дъх
Ментата притежава антибактериално действие. Тази невероятна билка потиска растежа на бактериите в устната кухина (причините за лошия дъх) и успешно се справя с неутрализирането на неприятните миризми.

9. Понижава температурата
Ментовият чай е отлично противовъзпалително средство, което е изключително ефикасно и при свалянето на високата температура при вирусни инфекции.

10. Потиска гаденето и повръщането
Спазмолитичното действие, което притежава ментата, действа успокояващо на гладката мускулатура в храносмилателния тракт и предотвратява поривите на гадене.

11. Намалява менструалните болки и спазми
Чаят от мента помага в предменструалния синдром, спазми и болки при настъпила вече менструация. Чаят притежава релаксиращо действие, което указва благоприятно влияние за отпускането на мускулите на малкия таз и спомага за по-бързото отшумяване на болките.

12. Понижава холестерола
Враг номер едно на сърдечносъдовата система е лошият холестерол. Лошият холестерол предразполага организма на човек към диабет, сърдечносъдови заболявания, запушване на кръвоносните съдове и други.
Ментата понижава нивата на холестерол и подобрява липидния профил.
Пийте чаша мента на ден, за да сте сигурни, че ще бъдете защитени от подобни здравословни проблеми.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес