Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето докога ще сменяме времето. На лятно или зимно ще остане България?

27 октомври 2021, 18:04 часа

Първоначалните идеи бяха да се спре със смяната на времето още през 2019 година, но това така и не се случи. През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март, дали искат да останат на астрономическо време или на лятно часово време.

Защо все още спираме времето?

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Няма консенсус между държавите кога и дали да се спре със смяната на времето.

Смяната на времето води до икономически загуби?

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това, дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време. Но към момента няма единодушно решение както на национално ниво, така и на международно и изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври.

В кои държави има смяна на часа?

Държавите в синьо в северното полукълбо и държавите в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.

Държавите в светло сиво са използвали смяната на времето, но в даден момент са се отказали. Държавите в тъмно сиво, никога не са сменяли времето.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес