Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елените в Лапландия светят в тъмното, за да не бъдат прегазени от коли

19 февруари 2014, 16:38 часа

Във финландската област Лапландия, където се смята, че живее Дядо Коледа, се изпробва метод, чрез който северните елени да светят нощем, за да се избегне рискът да бъдат прегазени от автомобили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От местна асоциация на скотовъдците поясниха, че напръскали двайсетина северни елена с вещество с отразяваща способност, за да може автомобилистите да ги виждат в тъмното.

Надяваме се, че методът ще е ефикасен, за да може веществото да бъде използвано в цялата област и с него да бъдат напръскани всички елени, отбелязаха от асоциацията.

Северните елени изминават огромни разстояния нощем през зимата, за да намерят храна, без да се притесняват от автомобилното движение, което се увеличи в резултат на туризма.

Лапландия привлича десетки хиляди туристи от чужбина през зимата, които идват да открият дома на Дядо Коледа в Рованиеми - най-големия град в областта.

В рамките на тестовете са използвани две течности - едната се нанася върху рогата на животното, а другата върху козината му.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес