Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древен лек с орехи сваля холестерола и кръвното

22 ноември 2021, 16:10 часа

Лечебните свойства на орехите са известни от древността. Но освен в ядките полезни вещества се съдържат в листата, обвивките на орехите и най-вече в ореховите прегради, които се използват за приготвяне на лечебна  тинктура. Нейният прием оказва положителен ефект при високо кръвно и висок холестерол.

Ореховите прегради имат уникален химичен състав. Съдържат йод, натрий, калий и магнезий, витамини от групи B, C, E, A и дори D и PP, танини, аминокиселини и антиоксиданти, предотвратяващи преждевременното стареене.

Те имат и куп други функции - подобряват функцията на щитовидната жлеза и на ендокринната система като цяло. Справят се с проблеми със стомаха и червата, възстановяват ефективната дейност на имунната система. Тинктурата от орехови прегради е полезна при всеки тип захарен диабет.

Как се приготвя?

За да приготвите тинктурата, се нуждаете от орехови прегради и 1 литър водка 40 градуса (може и по-силна). Използвайте преградите от един килограм орехови ядки.

Първо ги залейте с вряла вода и ги оставете да престоят около пет минути. Прецедете водата и добавете водката. Изсипете сместа в буркан и затворете плътно капака.

Съхранявайте го на хладно и тъмно място за 3-4 дни. След това го разклатете и оставете тинктурата да се настоява още 3-4 дни. Прецедете я и е готова за употреба.

Съхранявайте готовата смес в тъмен стъклен съд, така че пряката слънчева светлина да не унищожи полезните вещества и да не намали лечебния им ефект. Съхранявайте тинктурата в изба или хладилник. Тя запазва лечебните си свойства повече от 3 години.

Пийте по 5-7 капки от нея, разтворени в 1 супена лъжица чиста вода. Правете това три пъти на ден преди хранене. 

Тинктурата може да се използва и за направата на компреси, които се фиксират върху възпалено място.  Не правете повече от една процедура на ден, за предпочитане през нощта.

Консултирайте се с лекар преди прием на тинктурата!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес