Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Достойнствата на хората, които се изразяват нецензурно

15 декември 2015, 08:15 часа

Хората, които често и много попържат, правят това не поради беден речник и неспособност да изразят мислите си по друг начин. До този извод са стигнали авторите на статия в сп. Language Sciences, съобщава The Independent.

По време на експеримент учените призовали студенти доброволци за 60 секунди да си спомнят и да запишат колкото се може повече нецензурни думи и за сравнение - обикновени думи, например прякори на животни.

Оказало се, че способните да си спомнят много нецензурни думи от различен тип също така знаят и могат бързо да си спомнят максимум думи и в други лексикални категории. С други думи – хипотезата за бедния речник на псуващите не се потвърдила.

"Обикновено се смята, че злоупотребяващите с подобна лексика хора са мързеливи, необразовани, че имат беден речник и не са способни да се сдържат. Но нашето изследване показа, че богатият набор от лексика табу се явява по-скоро индикатор на развитата реч, а не прикритие на нейните недостатъци", отбелязват авторите на статията.

Освен това доброто владение на нецензурни думи се оказало свързано с повишения невротизъм и откритост на опита, както и с понижена доброжелателност и добросъвестност (от така наречената Голяма петорка психологически черти).

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес