Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и да НЯМАТЕ проблеми със зрението, това са признаците, че ИМАТЕ нужда от очила

04 март 2022, 18:15 часа

Вашето зрение може да се промени за определен период от време. Вашият телевизор, компютър или таблети може да изглеждат размити дори когато носите очила. И така, как да разберете кога е време за нов чифт?

Очите ви работят като леща, регулирайки фокуса си за обекти на различни разстояния, независимо дали е компютърът на няколко метра от лицето ви или пътят далеч в далечината.

Прочетете, за да научите седемте знака, които подсказват, че имате нужда от очила, които нямат нищо общо с замъглено зрение.

Очите ви болят

Ако компенсирате не само за разстоянието, но и защото лещата на очилата е сгрешена, този мускул работи малко по-усилено. Когато очите ви работят извънредно, очите ви може да се чувстват болки, уморени, насълзени или сухи.

Как тялото ви подсказва, че се нуждае от почивка

Получавате главоболие

Цялото това напрежение на очите може да доведе до главоболие - буквално. Докато очите ви работят по-усилено, отколкото трябва, може да започнете да усещате тъпа болка точно около очите си, особено след четене на книга, взиране в компютър или гледане на черна дъска. Когато сте фокусирани върху тези обекти, този мускул работи допълнително, а когато рецептата ви е грешна, той работи още по-усилено, От време на време отделете 15 до 30 секунди, за да се съсредоточите върху нещо друго в далечината, за да дадете почивка на очите си.

Продължавате да примижавате

Затварянето на клепачите ви позволява по-малко светлина, което ви помага да получите по-ясна картина, когато зрението ви не е правилно. Примижаването може да помогне за компенсиране на леко отклонение от рецептата, но ако го оставите да продължи твърде дълго, тъй като зрението ви се влошава, може да получите главоболие. Първоначално това вероятно е по-скоро подсъзнателно нещо, но тъй като рецептата е по-малко правилна и по-грешна и хората примижават повече, това натоварва окото.

Никога не отивате никъде без слънчеви очила

Ярките, сурови светлини могат да бъдат наистина тежки за окото, особено ако нямате правилната рецепта. Може да откриете, че трябва да изваждате слънчевите си очила повече от обикновено или да намалите яркостта на телевизора, за да не се претоварват очите ви.

Настройвате постоянно компютъра си

Местите ли монитора си, за да виждате екрана по-добре? Проблемът може да са очите ви, а не настройката му. Много пъти пациентите казват, че трябва да седят по-далеч от екрана на компютъра, за да виждат по-добре, или да поставят няколко книги под компютъра и подобни неща. Приемете тези малки корекции като знак да се отправите към очния лекар.

Защо не се харесвам? Ами ако представата ви за вас е грешна?

Усещате гадене

И двете ви очи създават две изображения, които мозъкът ви сплита, за да създаде безпроблемна картина. Но ако едното око има по-мътно зрение от другото, изкривеният образ може да ви накара да се почувствате зле. Ако едното око има по-силна рецепта от другото око, изведнъж мозъкът ви вижда две отделни изображения. Трудно е за мозъка да реши да събере тези образи. В отговор може да започнете да чувствате световъртеж, гадене или двойно виждане.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес