Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докъде води самотата: 5 ужасни последици, за които не сте се замисляли

11 март 2024, 13:11 часа

Човешкото тяло е устроено по такъв начин, че не реагира добре на продължителна самота, както физически, така и емоционално. Ще научите за ужасните последици от принудителната изолация точно сега.

Психическа нестабилност

Прекарването на дълго време сами подкопава психичното ни здраве. В резултат на това човешката нервна система започва да страда сериозно. При продължителна изолация и липса на социално взаимодействие с другите, ние ставаме по-уязвими към всякакви външни стимули.

В същото време развиваме съмнение в себе си, повишаваме чувствителността към различни негативни фактори и ставаме неспособни да се справим с проблемите. Самотата нанася непоправим удар върху нашия емоционален фон, унищожава устойчивостта на стрес и здравословния сън и колкото по-дълго продължава това състояние, толкова по-сериозна става ситуацията.

Кои са трите възрасти, когато се чувстваме най-самотни

Силно намален имунитет

Самотата активира повишаване на хормона на стреса в човек, наречен кортизол. Ако постоянно надхвърля нормата, много скоро тялото ще започне да издава неприятни изненади под формата на постоянни заболявания. Работата е там, че кортизолът влияе негативно на имунната система на хората. В резултат на това започваме да „хващаме“ всички възможни и немислими болести, буквално в движение.

Развитие на суицидни тенденции

Хората, които вярват, че се наслаждават на самотата си и извличат само предимства от това състояние, са склонни да се самозаблуждават. Дори да мислите, че липсата на социално взаимодействие не е вредна, това е погрешно схващане.

Самотата развива в нас склонност към самоубийство, така че хората, оставени сами за много дълго време, мислят за напускане на живота много по-често от тези, които не могат да си представят живота си без постоянен контакт с обществото. 

7 навика, които обричат хората на самота

Повишена вероятност от развитие на вредни зависимости

Самотните хора са изложени на по-голям риск от други един ден да открият вредни зависимости: алкохолизъм, наркомания, хазарт и т.н. Това е така, защото човек, който съзнателно или неволно се оказва в социална изолация, спешно трябва да намери поне някаква радост в живота, дори и да е измамна. Имайте предвид, че ако сте постоянно сами, може случайно да се пристрастите към дейности, които са много опасни за здравето ви. 

Всъщност самотата има много по-опасни последици, отколкото обикновено се смята. Ето защо хората, които по някаква причина са останали в такава изолация, в крайна сметка проявяват цял ​​набор от различни проблеми, вариращи от безсъние до загуба на способността да общуват нормално с другите. Ето защо самотата е полезна само в малки количества и за сравнително редки периоди от време.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес