Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог съветва с кои храни да се предпазим от рак

04 септември 2021, 21:30 часа

Д-р Гайдурков е специалист по здравословно хранене, който ни дава съвети относно храните, които могат да намалят риска от поява на рак. Разбира се, освен храненето, има и други фактори, които могат да отключат заболяването. Такъв е стресът, който винаги е бил част от живота ни. Ето защо трябва да опитаме да го намалим максимално. Всъщност обаче туморите биват създадени от химически съединения, които се срещат в различни храни, ето защо е важно да следим какво ядем.

Известен биохимик успява да опише причините за развитието на рака. Според него той е нищо повече от киселинност в организма, в която има клетки, които се хранят чрез ферментация. По тази логика ракът може да се задържи в киселинна среда. Стресът води до образуване на киселинност в организма. Освен него преработените храни са нещото, което съдействат за образуването на кисела тъкан. Храната е много важна и свързана с болест, ето защо има храни, които трябва да се избягват и такива, на които трябва да се набляга.

Хубаво е да се ограничат колбасите, месните и млечните продукти, освен ако не си приготвите домашни такива. Купените от магазина съдържат прекалено много канцероген, който премахва кислорода в кръвта и е предпоставка за развитие на страшната болест. Ограничете и консумацията на чипс, който е изпържен с вече престояла и прегоряла мазнина. Той също е вреден.

За да намалите риска от рак и да се храните здравословно, приемайте повече зеленчукови сокове или т.нар. полезни смутита. Може да започвате деня си с прясно изцеден сок от моркови с добавка от спанак, копър, босилек, магданоз, целина. Следват плодовете, които съдържат антиоксиданти и предпазват от оксидативен стрес. Това са касис, френско грозде, къпини, черници, арония. Голяма част от храната през деня трябва да е съставена от зеленчуци, плодове и сурови ядки, от които най-полезни за кайсиевите и бадемите.

От зеленчуците може да добавите в менюто си червеното цвекло и нисък бъз. Гъбите кладница също са добра идея за защита срещу рак. Спрете се на продукти от групата на зелевите – броколи, карфиол, брюкселско зеле. Те са много полезни.

Може да си хапвате спокойно и бобови култури – нахут, леща, боб, грах. Те съдържат много фибри и са полезни за пречиствате на дебелото черво. С консумацията на храните против рак е важно да обърнем внимание и на емоциите си, които не трябва да потискаме вътре в себе си, а да изразяваме.

Ако ви се хапва место, консумирайте го със зеленчуци, които пречистват стомаха.

Хубаво е да спрете хляба, защото и той съдържа твърде много елементи, които са вредни за организма. Направете си домашен или го заместете с различни варива – елда, овес, ориз, царевица, жито. Спрете поглед върху хлябовете, направени без брашно.

Намалете до минимум приемате на пасти и торти, освен ако не са домашни и знаете, че не сте използвали маргарин за приготвянето им.

Освен здравословното хранене, трябва да се научите да се справяте със стреса и негативните емоции, за да бъдете здрави.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес