Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десничари и левичари: Ето кой е по-успешен в живота

10 юли 2024, 12:51 часа

Левичарите са едва 10% от световното население. Какво е особеното на тези хора? И как бихме живели, ако можехме еднакво добре да контролираме дясната и лявата си ръка? Отговорите на тези въпроси са в ново изследване на британски учени.

Изглежда е удобно да използвате дясната и лявата си ръка едновременно. И все пак еволюцията ни разделя на десничари и левичари с причина.

Има такова понятие - латерализация на ръката, което означава асиметрия на функциите на тялото. Проучване е установило: По-успешни са тези хора, в които една от страните преобладава.

По този начин латералните пилета реагират по-бързо на хищници, приближаващи се от едната страна, и по-добре различават зърна от камъчета с окото на противоположната страна. Мъжките са по-бързи в улавянето на плячка, а женските са по-успешни в намирането на храна в сравнение с нелатералните си събратя, казва друго проучване.

9 неща, по които левичари и десничари се различават

В дивата природа животните не могат да се отпуснат дори докато ядат, за да оцелеят. С едното си око гледат храната, с другото се опитват едновременно да наблюдават обстановката около себе си - дали наблизо има хищници. Ето как се адаптира мозъкът на гръбначните животни, подчертавайки „водещата“ страна на тялото.

И така, наблюденията върху животни показват, че индивидите изпълняват дадена задача по-успешно при наличие на дисбаланс във функциите на тялото. Освен това, няма значение в каква посока ще се изместят тези функции. Но защо тогава има толкова много повече десничари в природата, отколкото левичари?

В ново проучване, публикувано в Научни доклади, авторите отговарят на този въпрос. Това твърдят учени от университета в Съсекс (Великобритания). Най-често животните проследяват заплаха с лявото си око и използват дясната страна на тялото си, за да търсят храна и други последователни движения.

Сред хората левичарите съставляват средно една десета от населението. Така в британско проучване, в което са участвали повече от 1600 души, 12% са левичари.

Доброволците попълнили анкета и също така изпълнили конкретни задачи за тестване на социалните си умения. Ето до какви изводи стигнали учените:

Знаете ли защо всъщност някои хора са левичари ?

·       огромното мнозинство използват дясната ръка за последователни движения и лявото зрение за откриване на емоции;

·       изместването на функциите на една страна е свързано с успеха на изпълнението на задачите и владеенето на езика;

·       десничарите имат по-високи социални умения;

·       Левичарите са по-склонни да изпитват социални трудности. Сред тях четири пъти по-чести са диагнозите аутизъм и/или ADHD.

Левичарите обаче имат своите козове.

Има теория, че отклонението от популацията дава предимство на животните по време на битка, защото създава елемент на изненада.

Сред спортистите има много левичари. Левичарите са отлични в спортове като фехтовка, бокс и тенис, където трябва бързо и точно да преценяват разстоянията - "дясната" част от мозъка е отговорна за това.

Освен това, левичарите постоянно тренират да играят срещу десничари, докато повечето десничари нямат възможност да тренират с левичари.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес