Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицит на кафе чака света заради коронавируса

04 май 2020, 17:31 часа

Разпространението на коронавируса в редица страни от Южна Америка може да създаде големи икономически проблеми, по-специално недостиг на кафе в света. Новината съобщи агенция Bloomberg. Според експерти, "има опасения, че ще има недостиг на работници за събирането на кафеените зърна".

И, въпреки че случаите на заразяване с новия вирус в страните от Латинска Америка, които доставят кафето на световния пазар, са все още малко, в сравнение с Европа и САЩ, болестта заплашва да остави кафеените плантации без берачи.

Агенцията съобщава, че работата на събирачите на кафе в Латинска Америка се числи към нископлатените, освен това работниците живеят скупчени, което създава висок риск от разпространение на коронавирус, дори ако само един човек е заразен.

Други факти, които влияят негативно на индустрията, са прекратяването на работата на някои банки, въвеждането на санитарни норми, заради които се съкращава работният ден, както и прекъсванията в работата на транспорта.

Най-трудна е ситуацията в Бразилия, Колумбия и Перу, които правят около 2/3 от световните доставки на кафеени зърна "Арабика", посочва Bloomberg.

Според агенцията, в същото време карантинните мерки, предизвикани от пандемията, не само не намалиха търсенето н кафе, а напротив - то се е увеличило. Хората не поръчват кафета в ресторанти и кафенета, но са започнали да купуват продукта от магазините за консумация вкъщи.

Най-засегнатата южноамериканска страна към момента е Бразилия. Там заразените са 101 826, смъртните случаи са 7051, а оздравелите са почти 43 000.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес