Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дар от гръцките богове или още казано - мастиха от остров Хиос

25 ноември 2013, 15:37 часа

На думи разликата между мастика и мастиха е само една буквичка. В действителност обаче, начинът на приготвяне на двете напитки е коренно различен, а във вкусово отношение нямат нищо общо.

Мастихата всъщност е нискоалкохолен ликьор, чийто произход е остров Хиос. Мастиковите дръвчета освен тук се срещат още и в Испания, Мароко, Турция, Канарските острови, Израел и в някои части на Азия. Климатичните и природни дадености на Хиос обаче, позволяват само тук да се произвежда най-качествената мастиха. Нещо повече – само в южната част на острова дръвчетата дават така ценната смола.

Сред всички екзотични и ароматни питиета в света, нито едно не е като мастихата от Хиос. Малките кристални гранули, които се добиват от смолата на мастиковото дръвче при прорязването му, но само в определен период от годината, изтичат под формата на нежни сълзи, които се събират, сортират, почистват и продават из целия свят. От тези кристалчета се прави не само ароматният и много полезен ликьор, но и още много други продукти – от зехтин с аромат на мастиха до козметика и фармацевтични продукти.

Още от древни времена е позната лечебната сила на продукта от мастиковите дръвчета, тъй като той притежава силно антимикробно и противовъзпалително действие. Познат е сред всички древни цивилизации, като едни го ползват за подправяне на своето вино, други за ефективно действие срещу змийска отрова, а трети – за пломби за зъби. Дори по времето на турското владичество, жителите на Хиос били превилигировани заради ценната суровина. Турците плащали директно в злато за ценния продукт. Жителите на острова не били докосвани и с пръст. Те дори отказали да се включат в борбата за независимост на Гърция. Турците обаче не ги пожалили и когато на Хиос се укрили част от гръцките четници, те избили или продали в робство над 80% от населението. Не докоснали само жителите на земите, които раждали мастиховите кристалчета, защото производството им трябвало да продължи.

Интересен факт е, че от мастиковото дръвче се добиват само между 80 и 200 гр. годишна продукция, а започва да дава смола чак след петата година от засаждането си. Добивът на смола е през лятото – от юли до началото на октомври. Зрънцата мастиха се почистват много добре, ръчно, след което се смесват с алкохол и се оставят да взаимодействат с него поне три месеца.

За да се получи тази ценна смола, кората на дръвчетата се разцепва по дължина, със специален инструмент, през определен период от време. Полученият продукт се обработва предимно ръчно, а процесът е дълъг и трудоемък, поради което цената на суровината и произведените продукти не е ниска. Изнася се предимно за Близкия изток, където се използва в производството на много десерти. В Ливан се използва в производството на сладолед, дъвки и подправки, в Египет за сладка и различни ястия, в Турция – при приготвянето на локуми, дондурма, сутляш, безалкохолни напитки, турско кафе и др.

Сред брандовете ликьори, произвеждани от мастиковите кристалчета, у нас може да се намери “Скинос”. Суровината, която се използва за производството му е известна още като сакъз и истинска дъвка. Мастихата от остров Хиос е продукт със защитено наименование и произход от ЕС.

“Скинос” може да са консумира като диджестив, след хранене, като е важно да е изстуден много добре и по желание може да се добави лед и резенче лимон или лайм. Подходящ е за консумация по всяко време на годината, като действието му след хранене наистина е много благоприятно за храносмилането и премахването на тежестта в стомаха. В официалния сайт, myskinos.com, можете да откриете информация и няколко интересни рецепти на коктейли, които са поместени и на етикетчето придружаващо бутилката с този страхотен ликьор. Те са много освежаващи и подходящи за летните горещи дни, като има и вариация на “Мохито”, където само подменяте рома със “Скинос” и другите съставки са си същите – листенца мента, лайм, захарен сироп или сироп “Мохито”, натрошен лед и по желание – няколко капки ангостура.



За зимата може да се консумира предимно чист и много хубаво охладен, а когато наближат летните горещини отново екипът ни ще напомни за прохладата, която може да донесат коктейлите съдържащи тази наистина божествена напитка.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес