Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които ще ни заредят с енергия и ще ни помогнат при депресия

27 март 2022, 15:00 часа

В момента прекарваме по-голямата част от деня на закрито, което свежда до минимум контакта с природата. Често единственият заместител на този контакт са цветята и саксийните растения, които отглеждаме у дома. От изследвания, проведени от НАСА, знаем, че някои растения са изключително добри в почистването на въздуха от токсини. Оказва се, че има и група растения, които имат положителен ефект върху благосъстоянието, подобряват настроението, премахват стреса и дори помагат в борбата с депресията.

Как растенията влияят на вашето благополучие?

Отдавна е известно, че контактът с природата ни действа успокояващо, дори оздравяващо. За съжаление, затворени в бетонни градове, рядко можем да си позволим по-дълго от разходка в парка, контакт със света на природата. Защо директният контакт с растенията е толкова добър за нас? Има няколко причини за това. На първо място, тялото ни реагира най-добре на зелените растения – колкото по-зелено е растението, толкова по-добре се чувстваме. Зеленото ни успокоява, действа успокояващо, има положителен ефект върху нашето благосъстояние и намалява нивото на стрес. Нещо повече, проучванията показват, че зеленото подобрява кръвообращението и белодробната функция. Престоят сред живи растения поне 30 минути на ден има благоприятен ефект върху психическото и физическото ни здраве.

Друга причина, поради която трябва да се обградите с растения, е тяхната миризма. Нашият мозък реагира много бързо на миризми. Някои от тях (например тези, отделяни от растенията) предизвикват специфични реакции в нас. Миризмата на растения може да ни успокои или, напротив, да ни стимулира да действаме. Ето защо ароматерапията с растителни масла е толкова ефективна. Ние сме създадени да реагираме на ароматите на растенията.

Растения в интериора

Още като деца научаваме, че растенията абсорбират вреден въглероден диоксид и произвеждат ценен за нас кислород. Инсталациите за пречистване на въздуха са сензация в света от няколко години – това не означава, че са се появили едва наскоро. След дълги години на тестване НАСА публикува списък с растения, които са в състояние да филтрират добре въздуха – благодарение на изследванията на американци, разбрахме кои видове могат да подобрят качеството на въздуха ни в домовете и офисите. Чистият въздух означава по-добро оксигениране, по-ефективно изпомпване на кръвта, което от своя страна подобрява благосъстоянието, намалява стреса и осигурява обща релаксация.

Често растенията, които почистват въздуха, го овлажняват допълнително, което също се отразява положително на здравето ни. Такива растения включват папрати (високият нефролепис е особено ефективен), фикус Бенджамин, драцена и дифенбахия.

Растения, които подобряват настроението и помагат в борбата със стреса

1. Лечебен жасмин - ароматът на жасминови цветя отпуска, действа като антидепресант и стимулира

2. Пеларгония – отделя фитонциди, които дезинфекцират въздуха; Гераниумът (особено атара от рози) успокоява внезапните емоционални промени и има успокояващ ефект.

3. Гардения – въпреки че е доста трудна за размножаване, ако се грижим добре за нея, тя ще ни се отплати с красиви бели цветя и ухание, което ще ни зареди с добро настроение и ще ни успокои; гардения често се използва за лечение на хора, страдащи от депресия

4. Цитрусови дървета – не се ли чувстваме по-добре при мисълта за разходка сред окъпани от слънце дървета, огъващи се под тежестта на цитрусите? Не само цитрусовите плодове се свързват със слънцето, празниците и забавленията – благодарение на етеричните масла, цитрусовите дървета излъчват аромат, който има успокояващ ефект, особено при състояния на нервно напрежение. Освен това маслата от портокал и лимон стимулират, енергизират и подобряват концентрацията ни.

5. Оранжева гинура – ​​тъмнозелените листа на това растение са покрити с лилави власинки, които правят листата меки на допир като кадифе; уханието на аромата и докосването на листата на гинура има благоприятен ефект не само върху нашето благосъстояние и ниво на стрес, но също така подобрява устойчивостта на растението към вредители и болести.

6. Тревисто растение - лесно за отглеждане и устойчиво на изсушаване, пречиства въздуха от вредни вещества, подобрява настроението и добавя енергия.

7. Лавандула – уханно растение, от което можем да приготвим отвара или етерични масла; препоръчва се особено при състояния на напрежение и тревожност, а също и когато имаме проблем със заспиването - лавандулата успокоява и осигурява здравословен сън.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес