Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червена линия: 4 ситуации със свекървата, които са неприемливи в семейните отношения

23 юни 2024, 11:03 часа

Отношенията между двете любими жени в живота на мъжа отдавна се обсъждат от психолозите, но къде е червената линия, която ще бъде границата за снаха? Ще ви кажем кои ситуации са тревожни в отношенията с майката на съпруга и как да се справите с тях.

Ситуация № 1. Свекърва идва при вас без разрешение

Точно това може да предизвика остра вълна от негативизъм както от едната, така и от другата страна. За вас може да е неприятно, че се нарушават личните граници, а за вашата „нова майка“, че уж не е добре дошла да ви посещава. Ако сте много заета жена и имате голяма разлика във възрастта със свекърва си, трудно можете да си представите причина за подобни неочаквани посещения.

Един възрастен човек просто няма къде да прекарва времето си: синът й е на работа, така че оставате само вие. Поради това възникват такива неудобни моменти. Обикновено внезапно идват жени, които нямат собствени интереси, други роднини, както и тези майки, които не са претърпели раздяла със сина си.

Бъдете търпеливи, проявете доброта и чувствителност и никога не позволявайте на мозъка ви да кипи от възмущение. Това е просто колективно убеждение, което се е формирало без ваше желание - във вашата власт е да ограничите всякакви прояви на негативизъм, които ще се появят по отношение на майката на любимия човек.

Съвет: говорете

Кажете на глас и възможно най-подробно какво бихте искали да избегнете в отношенията си със свекърва си или, обратното, какви мечтаете да бъдат отношенията ви с нея. Например: „Бих искал да обсъдя с теб колко пъти месечно ни е по-удобно да се виждаме и на какво място. Нека също така да поговорим за това кои теми предпочитате да не повдигате и кои харесвате.

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Ситуация № 2. Съпругът става „мъж на мама“

Ако няма разделение на ролите между „син“ и „съпруг“, може да възникне ситуация, когато вашият съпруг стане „мъж“ на майка си и тя се губи във връзката си с него. Изглежда, че той е същият като преди - нейното дете, но в същото време подсъзнателно тя иска много повече внимание от него, отколкото той може да й даде. Възниква конфликт: майката се опитва с всички сили да измести снахата от полагащото й се място в йерархията на мъжа.

Съвет: обяснете

Предайте на съпруга си идеята, че сте на почетно трето място след него и неговия бизнес. На четвърто са децата, а едва на петото са родителите и приятелите. Можете буквално да убедите мъжа, че общуването с майка му не трябва да бъде за сметка на семейството. Моля, имайте предвид, че за вашия съпруг ще бъде по-лесно да предаде тази идея на вашата свекърва.

Ситуация № 3. Свекърва учи снаха какво и как най-добре да прави

Много вицове, филми и произведения са измислени по темата за отношенията между свекърва и снаха. Един такъв пример е британската романтична комедия Easy Virtue с участието на Колин Фърт, Джесика Бийл, Кристин Скот Томас и Бен Барнс. Този филм показва пример за анекдотична свекърва, която е свикнала да решава всичко сама и да се справя без неуместните съвети на новопостъпил „някъде там...“. В живота това се изразява в съвети как да готвите, изглеждате, обличате и как да се грижите за децата.

Ръководство за свекърви: Как да се държим със снахата?

Може да се окаже, че имате работа с авторитарна, властна жена, която знае точно какво и как да направи, за да царят мир и хармония в семейството. След това, като най-голяма по възраст, тя не винаги може съзнателно да се намесва в отношенията ви с мъж и да ги коригира по свое усмотрение. В този случай разделянето на вашето семейство от вашата свекърва и нейното семейство е най-сигурното, но не и най-бързото решение, което можете да вземете.

Съвет: настройте се

В такава ситуация трябва да проявите търпение и да обясните на свекърва си, че сега сте главната жена в живота на сина й и ще вземате решения, както сметнете за добре. Важен момент е съпругът ви да бъде изцяло и изцяло на ваша страна. Не е възможно да седи на два стола: ако забележите това, обяснете му как наистина трябва да се изгради едно семейство и според каква йерархия, докато не разбере това.

Ситуация № 4. Обвинения

Свекървата може да започне да обвинява снахата, че нищо не прави, не работи, не гледа децата и мързи. Не се заблуждавайте от нейния „съвет“ и стойте здраво като скала. Мъжът е хранител, вие сте пазител и мотиватор, а дали да работите или не е само ваш свободен избор. Дори ако се придържате към партньорската система на взаимоотношения, все още си струва да покажете на мъж, че той е опора и същата каменна стена, зад която не се страхувате да се скриете, ако е необходимо. Ако размените ролите със съпруга си, нищо добро няма да излезе. И тогава той буквално ще „тича“ при жената, която го смята за най-добрия във всичко, а именно при майка си.

Съвет: мотивирайте партньора си

Случва се в даден момент съпругът да печели малко и има достатъчно пари само за най-важното. Ясно е, че такива ситуации могат да възникнат във всяко семейство, но е важно жената твърдо да запомни едно просто правило - тя не е привлекателен мъж, който изпълнява много задачи. Следователно, ако нещо не върви на съпруга й на работа, тя не трябва да върши тази работа вместо него. Тя трябва да мотивира мъжа си, да бъде лъчезарна и открита - това ще укрепи духа му и ще му даде нови сили да покорява по-високи върхове.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес