Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдни вечер наближава, така се прави най-добрият ОШАВ

28 ноември 2021, 16:35 часа

Предполагаме, че всички сте наясно какво представлява ошавът, но все пак ще дадем бързо описание – просто казано, това е компот от различни плодове. По принцип се прави от комбинацията на няколко сушени плода, но изборът е ваш. Известен и предпочитан микс за ошав е от сушени круши, кайсии, ябълки и сини сливи. Ошавът има положителен ефект върху храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система.
Ако ще приготвяте ошав у дома за пръв път, сте на правилното място, тъй като в следващите редове ще прочетете някои полезни съвети за приготвянето му, както и една наша любима рецепта. Нека видим:

Как правилно да варим ошава?

Една от тънкостите при ошава е, че при варенето отделните видове сушени плодове се добавят постепенно, не всичко наведнъж. Ако избраните плодове не са достатъчно сладки, а вие предпочитате сладкия вкус, подсладете малко повече със захар.
За сушените ябълки и круши трябва да знаете, че варенето отнема повече време – около 30 мин. Сливите и кайсиите – за 15 мин., а стафидите – за около 5 мин и затова се добавят малко преди изключването на котлона. По същото време като стафидите се добавя и захарта. Оставете ошава колкото е нужно за доброто му запаряване.

Ако искате да получите по-силен и приятен аромат, добавете към сместа сок или кора от цитруси, мента, маточина, канела или джинджифил – изцяло по ваш вкус.

Рецепта за традиционен ошав

За да си приготвим любимия ошав, ще са ни нужни:
•    3-4 л вода;
•    Сок от половин лимон;
•    Захар на вкус;
•    150 г сушени ябълки;
•    50 г круши – сушени;
•    100 г сушени сини сливи;
•    50 г кайсии – пак повтаряме, сушени;
•    50 г стафиди.

Начин на приготвяне:

Като за начало трябва да започнете с измиването на всички плодове. След това сложете тенджерата с водата да заври на котлона. Първо добавете ябълките и крушите, тъй като казахме, че за тях е нужно най-много време. След около 25 мин добавете и сливите и кайсиите, а след още около 15 мин прибавете и последните компоненти – стафидите и захарта.

Ако ошавът ви се струва гъст – добавете още вода, в случай, че се е изпарила. След това добавете и сока от лимон, похлупете тенджерата с капака и оставете компота да се запари. Изчакайте колкото е необходимо и не бързайте да прекъсвате запаряването, обикновено до пълното изстиване на ошава. След което го приберете в хладилник за няколко часа.

Няколко други съвета:

При измиването на плодовете може да ги оставите да се накиснат за около 15 мин в студена вода, за да се отмият всичките им вредни вещества, в случай че са пръскани с такива.
Лимоновият сок може да се замени с пресни парченца лимон, а захарта с мед – изборът отново е ваш. Но трябва да ви кажем, че ако изберете мед, него добавете съвсем в края, тъй като не е добре да се вари.
За да откриете вашия вкус ошав трябва да пробвате различни варианти. Ако имате по-любими плодове от гореспоменатите, използвайте тях – важното е крайният резултат да ви удовлетворява и да консумирате с удоволствие!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес