Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борете се с депресията сами

01 март 2022, 20:44 часа

Всички имаме дни, в който ни е малко тъжно, потиснато, ревливо и т.н.. Дни, в който просто не искаме да ставаме от леглото сутринта. Нямаме мотивация и всичко ни е сиво, мрачно и тъжно. Но когато този ден се проточи с дни и след това седмици, може да изпаднете в депресия.

Статистики и факти за депресията

Днес депресията засяга 8% от жените и 4% от мъжете. Едно от решенията да се отървете от депресията е да приемате лекарства, предписани от лекар, но много от тях предизвикват пристрастяване и имат странични ефекти (безсъние, гадене). Тук на помощ идват, т. нар. естествени лечения, за да видите дали симптомите ви изчезват може да опитате за начало с тях. Вижте тези 10 естествени лечения. Може би нещо от този списък ще ви помогне.

1. Канабидиол (CBD)

Марихуаната се състои основно от две съединения: THC, който осигурява еуфорично „високо“ състояние и CBD, който осигурява облекчение от тревожност и депресия.

2. Жълт кантарион

Билковата медицина се използва от стотици години за лечение на депресия и последните изследвания доказват, че е клинично ефективна.

3. S-аденозилметионин

Тялото произвежда естествено химикал, наречен S-аденозилметионин, за който е доказано, че е ефективен при лечение на депресия. Произвежда се от метионин, аминокиселина, намираща се във всяка клетка в тялото.

4. Ашваганда

Известна още като индийска череша, ашваганда е билка, която се използва от аюрведа в Индия от векове. Основните предимства на Ashwagandha са подкрепата на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, които могат да ви помогнат да се адаптирате към стреса. Тази древна билка помага за успокояване на централната нервна система и намаляване на тревожността.

5. Йога

Ако депресията ви е свързана с тревожност, йога може да помогне. Йога понижава хормона на стреса кортизол и повишава усещането за мир и благополучие.

6. Упражнение

Упражненията не само помагат на тялото, но и ви поддържат позитивни. Проучванията показват, че умерената физическа активност намалява симптомите на депресия.

7. Музикотерапия

Музиката - кара те да се чувстваш добре! И има изследвания, които го доказват.

8. Психотерапия

Един от начините да се отървете от депресията без лекарства е да посетите психотерапевт. Тъй като мислите ви са свързани с настроението ви, терапевтът може да ви подкрепи и да ви настрои за по-позитивни мисли.

9. Медитация и внимателност

Внимателността, която се култивира чрез медитация е наясно с нашите мисли и емоции. Доказано е, че будистката медитация помага на пациенти, страдащи от тревожност и ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство).

10. Диета

Диета при лечение на депресия. Промените в обичайната диета и хранителната култура могат да имат значително влияние, върху нивата на настроението. В крайна сметка някои продукти съдържат леки естествени антидепресанти.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес