Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богатите на фибри храни, които трябва да включите в диетата си

28 март 2021, 08:56 часа

Фибрите са от съществено значение за тялото. Те помагат при лечението на различни здравословни проблеми като запек, понижаване на холестерола, поддържане на здравето на червата, намаляване на риска от рак и диабет тип 2, и отслабване.

Диетичните фибри са известни още като груби храни и включват частите от растителните храни, които тялото ви не може да усвои. Фибрите са или разтворими, или неразтворими. Ето някои храни, богати на диетични фибри.

Зеленчуци

Зеленчуците, богати на диетични фибри, включват спанак, моркови, маруля, цвекло, гъби, тиква, ряпа, аспержи и др. Освен тях броколите, сладките картофи, артишокът и тиквите също съдържат голямо количество диетични фибри в себе си.

Бобови растения и ядки

За бобовите култури, включително черен боб, боб, леща, нахут, боб Лима и грах, се казва, че са богати на диетични фибри. Ядките с високо съдържание на диетични фибри са: шам-фъстъци, пекани, бадеми и слънчогледови семки.

Плодове

Казват, че плодовете като ябълки, круши, праскови, сини сливи, банани, плодове, портокали и смокини съдържат високо количество диетични фибри в себе си.

Семена

Кафяв ориз, пуканки, трици, овесени ядки, пълнозърнест хляб, пълнозърнести тестени изделия, зърнени храни като настъргана пшеница, надута пшеница и т.н. се считат за богати на диетични фибри.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес