Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благовещение - 25.03.2022 – какво трябва да знаем за този празник?

24 март 2022, 14:16 часа

Благовещение всяка година се пада на 25 март. Празникът винаги е през Великия пост, но на този ден е позволено да се яде риба. Счита се, че както се чувства човек на този ден, такава ще му е годината. Важно е човек да има пари, да е доволен и сит, ако иска това да продължи и занапред.

Благовещение е Ден на майката и на този ден празнуват хората, които носят имената БЛАГА, БЛАГО, БЛАГОВЕСТ, БЛАГОВЕСТА, БЛАГОЙ, БЛАГОЯ, БЛАЖЕ, ЕВАНГЕЛИЯ, ЕВАНГЕЛИНА, ВАНГА, ВАНГЕЛА, ВАНГЕЛИЯ, ВАНГЕЛ, ВАНГЕЛИНА, Вангел, Вангелина.

Православната християнска църква празнува деня в чест на благата вест за раждането на Спасителя. Тази вест бива съобщена на Дева Мария от Архангел Гавраил. В различните краища на страната празникът е известен и под наименованията “Благовец” или “половин Великден“.

Поверията на Благовещение - как да ни върви през годината

Празникът е свързван още с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. Това е и една от причините на 25 март да се похапва нещо зелено – спанак, лапад, коприва или друго.

Традицията повелява на трапезата да се сервира риба. Може да е рибник, рибена чорба или друго. Питката е част от традициите, спазвани на Благовещение. Тя се маже с мед и се раздава на съседите.

Не е желателно на този ден да се спи до късно, защото ако кукувица те закука в леглото, може да се разболееш.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес